HDZ na sastanku s Mostom u ponedjeljak

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko i predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov potvrdili su nakon sastanka održanog u petak kasno popodne u Šibeniku da će i HDZ učestvovati na sastanku koji su sazvali čelnici Mosta za ponedjeljak i na kojem će, kako su već najavili, prisustvovati i čelnici SDP-a.

“Volio bih da se otvori politički dijalog, a onda će biti što će biti. Vjerujem da postoji mogućnost da se na kraju napravi konsenzus’, poručio je Božo Petrov.

Rekao je i da je današnji dvosatni sastanak s Karamarkom bio konstruktivan.

“Idem na taj sastanak s dobrom voljom da razgovaram”, rekao je Karamarko nakon sastanka. 

“Mora se razgovarati, o tome smo se složili’, rekao je i poručio da na današnjem sastanku nije bilo nikakvih ponuda.

Petrov je najavio da bi se na zajedničkom sastanku u ponedjeljak mogle otvoriti mnoge teme, dok je Karamarko opovrgnuo napise nekih medija po kojima će Boži Petrovu ponuditi premijersku dužnost, a Most će zauzvrat koalirati s Domoljubnom koalicijom.

Neslavni pokušaj konstituiranja Sabora

Pokušaj konstituiranja osmog saziva Hrvatskog sabora u četvrtak je završio neslavno nakon što je Robert Podolnjak iz Mosta, zbog protivljenja Domoljubne koalicije, odbio da ga se na tu funkciju imenuje na prijedlog 55 zastupnika SDP-ove koalicije Hrvatska raste.

Tom prilikom je podsjetio kako je Most nezavisnih lista već objavio kako će imenovanje prihvatiti samo ako ga podrže zastupnici obiju velikih koalicija.

Nakon što je Podolnjak odbio kandidaturu, predsjedavajući Josip Leko prekinuo je sjednicu i najavio nastavak kad se okupi većina potrebna za konstituiranje Sabora i sastavljanje vlade.

Na izborima održanim prije mjesec dana Domoljubna koalicija osvojila je 59 zastupničkih mandata, koalicija Hrvatska raste 56, a Mostu je pripalo 19 mandata. Iz Mosta je isključen Drago Prgomet. Potom je osnovao stranku Hrvatska inicijativa za dijalog (HRID), a priključile su mu se još dvije izabrane zastupnice koje su bile na Mostovoj listi.

U međuvremenu je koaliciji Hrvatska raste podršku obećalo sedam od osam izabranih zastupnika nacionalnih manjina, ali je to i dalje nedostatno jer za većinu u Hrvatskom saboru treba najmanje 76 od ukupno 151 mandata.

Izvor: Al Jazeera i agencije