Dodik najavio referendum o Danu RS-a za mart

I poslanici Dodikovog SNSD-a traže održavanje referenduma (Reuters)

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik potvrdio je kako će se na narednoj sjednici Narodne skupštine naći odluka o raspisivanju referenduma u povodu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da 9. januar kao Dan Republike Srpske proglasi neustavnim.

Najavio je i kako će referendum o nedavnoj odluci tog suda najvjerovatnije biti održan u martu naredne godine, javila je Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Prethodno je i šef Kluba poslanika Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković najavio da će se odluka o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske naći na nekoj od narednih sjednica parlamenta.

“Na osnovu izjave koju su potpisali predstavnici svih političkih partija na sastanku kod predsjednika RS-a Milorada Dodika, već smo u Narodnoj skupštini pripremili da podnesemo prijedlog za donošenje odluke o raspisivanju referenduma, ali se nismo još usaglasili da li će to biti svi klubovi”, rekao je Višković.

Bratić protiv referenduma

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić upozorio je potom da nisu prihvatljive najave o organizaciji referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, podsjetivši da je taj datum osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

“Te najave nisu dobre i ne trebaju RS-u”, istakao je Bratić, dodajući da to nije rješenje neophodno nakon odluke Ustavnog suda, “čije se odluke moraju provoditi, jer bi se njihovim osporavanjem dovelo u pitanje uređenje Bosne i Hercegovine”.

“Nepoštivanje ove odluke dovodi u pitanje uređenost i organizovanost BiH”, kazao je.

Naglasio je da je bolje rješenje da se u parlamentarnu proceduru upute izmjene i dopune Zakona o praznicima RS-a usaglašene s odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine uz rješenje koje će biti prihvatljivo za sva tri konstitutivna naroda.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio je neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe.

Izvor: Al Jazeera i agencije