Prijedor: Radnici rudnika na prinudnom odmoru

Radnici Arcelor Mittala Prijedor su na prinudnom odmoru, jer je kompanija u problemima zbog niske cijene željeza na svjetskom tržištu.

Direktor prijedorskog Mittala Mladen Jelača kaže da je u zimskom periodu inače smanjena proizvodnja, a da su se sada odlučili na jednomjesečnu obustavu zbog smanjene proizvodnje u Željezari Zenica.

Prema njegovim riječima, obavljeni su razgovori sa predstavnicima Željezara iz oba bosanskohercegovačka entiteta, kao i pojedinih ministarstava, i zatražena je pomoć kako bi se sačuvala proizvodnja i radna mjesta.

Očekivanja Sindikata

Za sada, kažu da je jedino što su mogli učiniti jeste poslati svih 840 radnika na čekanje. Jelača je dodao da su do sada redovno isplaćivali sve plate i doprinose.

Za naredni mjesec radnicima neće biti isplaćen puni iznos plate.

Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić razgovarala je sa radnicima prijedorskog Mittala i saznala da oni nisu dobili nikakve detaljnije informacije niti obrazloženje zbog čega je rukovodstvo donijelo odluku da ih pošalje na čekanje, osim činjenice da je cijena željeza za svjetskom tržištu niska i da zenička željezara radi smanjenim kapacitetom.

“U Sindikatu su nam potvrdili da je isporuka rude iz Omarske predviđena u februaru i martu, pa se nadaju da će prvog marta, kada im je rečeno da se ponovo jave na posao, nastaviti proizvodnju i da će se svi raditi na svoja radna mjesta”, izvijestila je Smiljanić.

Direktor Jelača je rekao da bi ta proizvodnja, kada se nastavi, ipak mogla biti smanjenog kapaciteta.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Radnici Arcelor Mittala Prijedor su na prinudnom odmoru, jer je kompanija u problemima zbog niske cijene željeza na svjetskom tržištu.Više detalja iz Prijedora, od Ljiljane Smiljanić.

U Federaciji Bosne i Hercegovine sutra je dan žalosti zbog jučerašnje pogibije četiri rudara u rudniku mrkog uglja Kakanj. Nova nesreća podsjetila je na stara pitanja u BiH. Rudari u ovoj zemlji godinama traže modernizaciju rudnika, odnosno veću sigurnost na radu. Nadaju se da će im nakon posljednje tragedije obećanja biti ispunjena.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO