Orešković: Još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru

Privatni cilj mi je da poboljšam hrvatski, ali je od toga važnije da pomognem Hrvatskoj, kaže Orešković (EPA)
Privatni cilj mi je da poboljšam hrvatski, ali je od toga važnije da pomognem Hrvatskoj, kaže Orešković (EPA)

Mandatar nove hrvatske vlade Tihomir Orešković u intervjuu za Jutarnji list opisao je sebe kao fiskalnog konzervativca i političkog centrista, najavio da će odmah poslije Nove godine izabrati članove Vlade i zatim definirati glavne reforme i ciljeve te naglasio da je bitno da se Vlada fokusira na implementaciju kratkoročnih ciljeva i hrvatski građani i Europska komisija vide prve promjene.

Orešković je u svom prvom i opširnom intervjuu govorio o nizu gospodarskih, ali i političkih pitanja s kojima će se susretati ukoliko postane premijer.  

Tako je na pitanje što misli o ćirilici u Vukovaru, rekao je da još nije vrijeme za to. 

“Čujte, još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru jer su rane još svježe, ali s vremenom će ćirilica doći u Vukovar. Istra ima talijanski jezik. Moderna država mora štititi svoje manjine, tako da će u svoje vrijeme i ćirilica u Vukovar”, rekao je.

Obećao je kako će učiniti sve da ljudima vrati nadu. Najavio je da razgovori s kandidatima za ministre kreću nakon Nove godine te naglasio da će pri izboru ministara njegova riječ “biti posljednja”.

“Bit će to moj tim i ja ću biti odgovoran za njegove rezultate. Morat ćemo surađivati na implementaciji reformi”, prenosi Hina.

Fokus na implementaciju kratkoročnih ciljeva

Reforme koje predlažu Most nezavisnih lista i Domoljubna koalicija, predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), ocijenio je kvalitetnima. Zadovoljan je i preporukama uglednog njemačkog IFO instituta. 

Na pitanje kakvi su njegovi ekonomski i politički stavovi, odgovorio je da je fiskalni konzervativac i, poslovno gledajući, nesklon rizičnim potezima i eksperimentima. 

Govoreći o svojim pogledima na monetarnu politiku, u kojoj Most traži neke promjene, kazao je da jest za promjene, ali postepeno.

“Ovih dana susreo sam se s guvernerom [Borisom] Vujčićem. Zanimali su me njegovi pogledi na monetarnu politiku, cijenu novca i slično. To su iznimno važna pitanja za ono što nas čeka, posebno za investicijske krugove”, kazao je.

Na pitanje kakav će biti njegov stav ako bi Most i HDZ htjeli promjene u pogledu neovisnosti HNB-a i mijenjali zakon kako bi smijenili guvernera, Orešković je rekao kako ne vjeruje da bi se zakon mijenjao radi smjene guvernera, čiji je mandat do 2018.

Odgovarajući na pitanje o proračunu i kriterijima Europske komisije za kretanje proračunskog deficita, Orešković je rekao kako je u izvješću Europske komisije o Hrvatskoj definirano kako bi Hrvatska mogla smanjiti deficit i dug te kako postoje reformske mjere koje Hrvatska treba implementirati.

“Možemo smanjiti rashode, istodobno vjerujem da možemo povećati prihode ako stvorimo pozitivnu klimu. Ako u kratkom roku kao Vlada pokažemo spremnost na reforme i stvorimo uvjete za povećanje konkurentnosti, povući ćemo investicije, povećati BDP i smanjiti nezaposlenost…Bitno je da se fokusiramo i implementiramo kratkoročne ciljeve. Za neke reforme i programe kao i veće strateške investicije trebat će vremena. Stoga su prve promjene vrlo bitne, moraju ih vidjeti i građani i Europska komisija”.

Za konkretne mjere o kojima se govori, poput poreza na nekretnine i smanjenje PDV-a, Orešković je kazao kako je porez na nekretnine standard u Europi i svijetu.

“Ne bih kratkoročno uvodio porez na sve nekretnine, ali bih volio riješiti problem nekretnina koje nisu u funkciji. To je mrtvi kapital…. Kad oporezujete jednu nekretninu, to je socijalna kategorija, ali kad oporezujete drugu, treću ili petu, to je ekonomska kategorija. Najvažnije je mrtvi kapital staviti u funkciju,” smatra Orešković.

Pelješki most – strateška investicija

Odgovarajući na pitanje o najavama HDZ-a da bi smanjili PDV, kazao je kako je u zadnjih šest godina dobro upoznao hrvatsku ekonomiju i upozorio na visoku sivu ekonomiju. 

“Uz vrlo visoku sivu ekonomiju, PDV na ovim razinama ima smisla. Međutim, vremenom moramo riješiti problem sive ekonomije, pa ćemo i spustiti PDV”.

Hrvatski zdravstveni sustav Orešković je ocijenio vrlo kompliciranim i rekao da bez dublje analize ne bi “odmah želio iskočiti sa solucijama”, ali da sudeći po nekim inidikatorima, nema dvojbe da ga treba mijenjati i da vjeruje kako je to svima jasno. 

Od kapitalnih investicija u energetici ključnom Orešković smatra LNG na Krku. U Slavoniji je najvažniji projekt navodnjavanja, a mora se više ulagati i u podizanje produktivnosti. Nadalje, kazao je, moramo napraviti prugu Rijeka – Mađarska te Pelješki most, koji je strateška investicija.

No, protiv je bušenja Jadrana kad je u pitanju nafta.

Osvrnuo se i na svoje teškoće s hrvatskim i izrazio nadu da mu građani neće zamjeriti jezične pogreške.

“Moj privatni cilj će biti da poboljšam hrvatski, ali mi je važnije od tog da pomognem Hrvatskoj i da pokrenem gospodarstvo, socijalne programe i da smanjimo broj nezaposlenih. To su mi važniji ciljevi od mog hrvatskog”, rekao je, uz ostalo, Orešković.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO