Srbija: Neizvjesnosti oko opskrbe plinom

Zemlje jugoistočne Europe i dalje čekaju na gradnju barem jednog velikog plinovoda. Energetska stabilnost obećavana im je kroz projekte Južnog toka, Tanapa i Nabuka.

Nijedan nije izgrađen. Zbog toga brojne zemlje svake zime strepe od nestanka plina.

Banatski dvor je skladište plina u Srbiji iz kojeg se crpe rezerve plina za gospodarstvo i stanovništvo. U njemu je 90 posto plina iz Rusije. Većinski vlasnik postrojenja je ruski Gazprom.

“Imamo i dalje apsolutno popunjen Bantski dvor, imamo 450 miliona kubnih metara gasa, odnosno nismo potrošili ništa iz Banatskog dvora”, kaže ministar energetike Aleksandar Antić.

Rezerve dovoljne za tri mjeseca

To su rezerve dovoljne za tri mjeseca opskrbe za vrijeme krize. Posljednji put Banatski dvor je bio gotovo prazan 2009. godine, kada je Rusija prekinula transport plina kroz Ukrajinu. Od te krize Srbija je razvila tzv. “stress test”.

Iz Banatskog dvora dnevno se troši 4,5 milijuna kubih metara plina, toplane u krizi rade na mazut, a posljednja mjera je uvoz plina iz EU, koji je skuplji.

“Mi pažljivo pratimo sva dešavanja oko tranzita gasa vezano za Ukrajinu. Ne postoje nikakve najave da bi moglo doći do poremećaja u tranzitu gasa kroz Ukrajinu”, kaže Antić.

Ali problem su i privredna postrojenja koja ne smiju ostati bez plina, a za njih Srbija nema rješenje.

“Samo azotara Pančevo i Petrohemija troše dva miliona metara kubnih gasa dnevno. Te fabrike ne smeju da ostanu bez plina, jer bi šteta po njihova postrojenja bila nenadoknadiva”, izvještava reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.
 
Plinovod Južni tok, kojem se Srbija nadala, propao je. Nema ni Nabuka ni Tanapa. U Srbijagasu kažu da je Europska komisija ostavila jugoistočnu Europu na cjedilu.

Projekt proširenja Banatskog dvora opet s Rusima

“Gospodo, zašto kada je u pitanju gas oduzimamo perspektivu razvoju zemljama Jugiostočne Evrope? Ja ne bih voleo da dođemo u situaciju da je proširenje EU-a bila jedna vrsta ekonomskog pohoda zapadne na istočnu Evropu”, kaže Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa.

U Banatskom dvoru će, prema sporazumu Rusije i Srbije, plina biti do 2021. godine. Još nema naznaka hoće li Gazprom produžiti suradnju s Vladom Srbije.

“Sada je pitanje koliko je Rusiji stalo da zadrži Srbiju koja je inače bila zainteresovana za gradnju Južnog toka. Oni su suvlasnici u skladištu u Banatskom dvoru. Ako se možda dogovore sa njima i da zajedno da se gradi gasno skladište, tu će biti interes Rusije da napravi još jedno gasno skladište, znači da proširi svoj uticaj u Evropi”, kaže Vesna Putniković, urednica Balkan magazina.

Za sada se energetska sigurnost Srbije svodi na proširenje Banatskog dvora, sa 450 miliona metara kubnih na milijardu. Projekt koji će opet raditi s Rusima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO