Poplavljeni iz Željeznog Polja u novom domu

Više od godinu i pol prošlo je od velikih poplava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Isto toliko vremena porodice iz Željeznog Polja, kod Zenice, čije su kuće odnijeli voda i klizišta, čekale su nove domove.

Većina ih Novu godinu ponovno dočekuje pod svojim krovom, javlja Kovačev, novinarka Al Jazeere.

Daleko od svog sela, ali i dalje u istom komšiluku, gotovo čitavi Šahmani sada su u Donjoj Golubinji, u naselju izgrađenom donatorskim sredstvima.

Stanovnici Šahmana iz svojih domova izašli su u maju 2014. i više se nisu vratili. Stanovali su kod rodbine, bili su podstanari, a sad su ponovo na okupu.

Stanovnica Donje Golubinje Dobrica Hajrija Čizmić je kazala: “Komšiluk je najpotrebniji ovdje. Jedni drugima da pomažemo, a ovo što nas je zadesilo.. šta ćemo”.

Rahim Čolić se u novu kuću sa suprugom uselio prije nekoliko dana. U kući su zajedno sa sinovima, kćerkama i njihovim porodicama. Još se privikavaju na zidove među kojima će od sada živjeti.

“Dopada mi se ovdje, svoj dom je najljepši. Znaš kako je, nek’ je, kaže, koliba, kad je tvoje, tvoje je”, poručila je Rahima Čolić.

Svi su u tom naselju zahvalni na novom početku. Iako naselje i dalje izgleda kao gradilište, ne žale se i kažu kako im ne nedostaje ništa osim vode.

Rahim Čolić je rekao: “Nemamo dovoljno, shvatate. Dovoze onu cisternu svako jutro i svako veče, ali za četrdeset porodica cisterna je vode malo”.

Problem nostalgije

Veći problem od toga je nostalgija. Zbog nje se Čolić sa sinovima često vraća u selo u kojem se rodio, odrastao i oženio, a sada dolazi samo da obiđe psa i maline.

“Ipak bih ja još uvijek volio ovdje živjeti, samo da nisu geolozi ovi iz Slovenije rekli kad su bili da je 75 metara dubina sada prazno dole”, kazao je on.

Zbog toga se u Šahmanima sreću samo još na dženazama, gdje su se okupili da isprate jednu od komšinica koja se, na kraju, ipak vratila u selo.

“Bilo da su kuće u ruševnom stanju ili da su cele, u selu Šahmani više nije bezbedno živeti. Stručnjaci kažu da klizište može ponovo da se pokrene svakog trenutka. Većina ljudi odavde sada konačno ima krov nad glavom, međutim i dalje ima porodica koje na to još čekaju, koje su i dalje podstanari”, javlja Kovačev.

Takva je porodica Čizmić. Prijavili su se za Donju Golubinju, gdje su im rodbina i prijatelji, ali nisu prošli. Od općine su nakon toga dobili zemljište. Sada u Žepču čekaju dalje informacije.

Sead Čizmić, podstanar u Žepču, kazao je: “Ušao sam u taj TIKA-in projekat. Sad, šta će bit, kad će bit ne znam. Ja sam se nadao do Nove godine, al’ nešto su se prije mjesec, dva pobrkali planovi oko tih kuća, tako da su razgodili do iduće godine. Sad više ne vjerujem da će biti ni iduće godine, vjerujte mi”. 

Njihovu i još 29 montažnih kuća treba da izgradi Turska razvojna agencija TIKA. U općini su novinarki Al Jazeere pojasnili da planirani objekti nisu adekvatni za ovo podneblje, zbog čega je projekat vraćen na doradu.

Od 82 uništene kuće, računaju da je riješeno njih 78. Pet porodica i dalje čeka novac iz Federalnog fonda za pomoć.

Izvor: Al Jazeera