Podignuta optužnica protiv gradonačelnika Dubrovnika

Vlahušić je član Hrvatske narodne stranke (HNS) i gradonačelnik Dubrovnika u drugom mandatu (Pixsell)

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) podigao je optužnice protiv dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića i ugostitelja Lukše Frankovića zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine te povrede obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.

Na svojim stranicama USKOK je objavio priopćenje u kojem navode kako se Vlahušiću stavlja na teret da je od svibnja 2010. do prosinca 2014. godine u Dubrovniku, na traženje drugooptuženog vlasnika ugostiteljskog obrta, u namjeri da njegovom obrtu osigura obavljanje ugostiteljskih usluga u prostoru cijele Glavne dvorane u tvrđavi Revelin, poduzeo niz radnji kojima je na štetu Grada Dubrovnika Frankoviću pribavio znatnu nepripadnu imovinsku korist.

Vlahušić je, prema optužnici, još prije raspisivanja javnog natječaja za davanje u najam točno neutvrđenog dijela Glavne dvorane s Frankovićem dogovorio da će njegov obrt za iznos najamnine koju će ugostitelj ponuditi za zakup dijela Glavne dvorane, u zakup dobiti cijeli prostor, te da će Gradu Dubrovniku plaćati samo dio prihoda od ulaznica. Po tome, Grad Dubrovnik je trebao neosnovano participirati u plaćanju troškova čišćenja, nabave potrošnog materijala i zaštitarske službe.

Uz navedeno, Vlahušić je Frankoviću omogućio i neosnovano neplaćanje dvije mjesečne zakupnine u iznosu od 115.200 kuna (15.000 eura).

Oštetili proračun za milionske iznose

Osim toga, dubrovački gradonačelnik je, sukladno dogovoru s Frankovićem, u ime Grada Dubrovnika zaključcima obvezivao pravne i fizičke osobe koje su na jedan dan zakupljivale Glavnu dvoranu u tvrđavi Revelin da, na temelju cjenika koji su suglasno utvrdili optuženici, ugostiteljsku i audiovizualnu opremu iznajmljuju od Frankovićeva obrta.

Time je Vlahušić na štetu Grada Dubrovnika Frankovićevu obrtu pribavio nepripadnu imovinsku korist od 3.070.849 kuna (400.000 eura).

Frankoviću se još stavlja na teret to da je od 28. rujna 2012. do 30. travnja 2014. godine, u namjeri umanjenja iznosa koji bi trebao platiti na ime poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit ostvarenu od prodaje ulaznica, podnosio mjesečne prijave poreza na dodanu vrijednost u kojima nije iskazao prodaju 12.290 ulaznica za 538.514 kuna (70.500 eura). Za taj iznos je neosnovano uvećao gubitak za 2012. i umanjio dobit za 2013. godine, čime je državni proračun oštetio za 242.331 kuna (32.000 eura).

Vlahušić je član Hrvatske narodne stranke (HNS) i gradonačelnik Dubrovnika u drugom mandatu.

Nakon podizanja optužnice oglasio se i sâm Vlahušić, rekavši kako “nije kriv, niti je Dubrovnik oštećen za lipu jer prije pet godina Revelin nije ni postojao”.

“Neka institucije, USKOK i Državno odvjetništvo, rade svoj posao”, kratko je rekao.

Ovo mu nije prvi put da se suočava s kaznenim progonom, jer je pravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog nezakonite pozajmice dva milijuna kuna (262.000 eura) iz gradskog proračuna privatnoj tvrtki “Dubrovačko primorje” Pere Vićana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO