Novi budžet BiH: 40 posto ide na otplatu vanjskog duga

Usvojen je budžet Bosne i Hercegovine za 2016. godinu. Njime će se finansirati državne institucije, a 40 posto je predviđeno za otplatu vanjskog duga.

Dugo već Bosna i Hercegovina nije dobila budžet za narednu godinu u tekućoj.

„To nam omogućava da uđemo u normalno finansiranje. Donosi jedan relaks, jer od prvog januara se možemo baviti svim ostalim stvarima i ne biti u grču koji donosi izrada proračuna”, kaže Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH.

Budžet za iduću godinu nešto je manji od 900 miliona eura.

„Istini za volju, treba reći da je proračun institucija BiH jednostavniji nego entitetski proračuni. Jer mi imamo naše plaće, materijalne troškove i ove obaveze koje imamo prema međunarodnim institucijama”, kaže Bariša Čolak, ministar pravde BiH. 

Nova zapošljavanja

S obzirom na nadležnosti, budžet BiH nema socijalnu ili razvojnu ekonomsku komponentu, no opozicija tvrdi da je mogao biti manje rastrošan, jer prema njima u svim ministarstvima su predviđena povećanja plata i izdvajanje za putne troškove. Kažu da Bosna i Hercegovina s ovim budžetom nije spremna za moguće  izazove.

„Mogu biti poplave, požari, teroristički akti, globalna nestabilnost… I ja tvrdim da ovaj budžet nije pripremio Bosnu i Hercegovnu na takve izazove. Mislim da institucije BiH bujaju, a građani nemaju efekta od institucija. Biće zaposleno preko 300 ljudi. To su dva nova ministrstva!”, kaže Nikola Špirić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

Prema budžetu – 365 novih osoba bit će zaposleno u institucijama BiH. Najviše u Ministarstvu pravde – 200 uposlenika i to zbog planiranog stavljanja u funkciju državnog Zavoda za izvršenje sankcija, stotinu novih zaposlenih u Graničnoj policiji BiH te 37 u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, izvijestio je reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Jedan od razloga zapošljavanja novih ljudi u ostalim institucijama je ispunjavanje obaveza na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U bh. entitetu Republika Srpska isplaćuju se penzije za više od 250.000 penzionera.Mnogima su kasnile i po 20 dana, jer entitetski Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje nema dovoljno novca.Vlada tvrdi da je pronašla rješenje. Od januara penzije će se isplaćivati iz budžeta.

Published On 27 Dec 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO