Ukinut imunitet trojici poslanika DF-a

DF mjesecima protestira i bojkotira rad Skupštine (Al Jazeera)

Skupština Crne Gore ukinula je imunitet trojici poslanika opozicionog Demokratskog fronta (DF), a to je učinila na zahtjev Tužilaštva koje ih sumnjiči da su tokom protesta pozivali na nasilnu promjenu Ustava, odnosno za napad na službeno lice.

Imunitet je ukinut funkcionerima Fronta Andriji Mandiću, Slavenu Radunoviću i Milanu Kneževiću, izvijestila je Milica Marinović, reporterka Al Jazeere.

Za skidanje imuniteta poslanicima Fronta glasali su poslanici vladajućih Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), kao i opozicione Pozitivne Crne Gore.

Pred sudom kao građani

Tužilaštvo Mandića i Radunovića sumnjiči da su tokom protesta 24. oktobra u Podgorici pozivali na promjenu ustavnog poretka, dok je Knežević osumnjičen za napad na policajca.

“Kazna za krivično djelo za koje se sumnjiče je od tri mjeseca do pet godina zatvora, za što ih je do sada po crnogorskim zakonima štitio poslanički mandat”, izvještava Marinović i dodaje da će se svoj trojici sada suditi kao građanima.

Protesti 24. oktobra završeni su neredima, kada je dio demonstranata porušio zaštitnu ogradu ispred zgrade skupštine u Podgorici i krenuo ka parlamentu, a policija reagirala suzavcem.

Demokratski front već mjesecima bojkotira rad parlamenta i protestira tražeći formiranje prijelazne vlade i nove fer izbore.

Usvajanje budžeta

Skupština je u utorak uvečer usvojila budžet za narednu godinu vrijedan 2,12 milijardi eura, kao i ugovore o zakupu atraktivnih turističkih hotela i lokacija, Kraljičine plaže i ostrva Lastavica s tvrđavom “Mamula”.

Parlament je ljetos odbio da glasa za Vladine prijedloge o produžetku i davanju u zakup ovih atraktivnih turističkih lokacija, jer je procijenio da su oni na štetu države.

Većinu Vladinih ugovora, protiv kojih je i manja članica vladajuće koalicije Socijaldemokratska partija (SDP), osigurale su opoziciona Pozitivna Crna Gora i Socijaldemokrate Crne Gore.

Grčkom Adriatic Propertiesu produžen je zakup sa 30 na 42 godine, dok je cijena zakupnine smanjena za 30 posto, što je smanjenje za 150.000 eura godišnje.

Ostrvo Lastavica sa tvrđavom “Mamula” iz austrougarskog perioda dato je u zakup švajcarskom Oracskomu na 49 godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Crnogorski parlament ukinuo je imunitet zastupnicima opozicionog Demokratskog fronta Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i Slavenu Radunoviću. Više državno tužilaštvo Mandića i Radunovića tereti da su pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja na protestu ispred zgrade parlamenta 24. oktobra, dok Osnovno državno tužilaštvo Kneževića sumnjiči da je napao službenu osobu tokom uklanjanja šatora sa bulevara u […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO