Migranta ubila struja na grčko-makedonskoj granici

Makedonija je nedavno podigla ogradu na granici sa Grčkom (AP)

Muškarac, za kojeg se vjeruje da je stigao iz Maroka, preminuo je na grčko-makedonskoj granici usljed strujnog udara tokom drugog uzastopnog dana sukoba između policije i migranata koji se tjednima nalaze na grčkoj strani.

Preminuli migrant bio je u skupini od najmanje 1.500 ljudi, uglavnom iz Pakistana, Irana i Maroka, a koji su zaustavljeni na sjevernoj grčkoj granici nedaleko od Idomenija, jer im ne dozvoljavaju prolaz u Makedoniju i dalje prema sjeveru Europe.

Njegovo spaljeno tijelo ležalo je pokraj željezničke pruge, rekao je jedan od svjedoka agenciji Reuters.

Grčka policija je potvrdila kako je Marokanac poginuo od strujnog udara u dodiru s visokonaponskim kablom dok se penjao na krov vlaka, javio je AFP.

Granica blokirana

U međuvremenu je makedonsko-grčka granica zatvorena, a situacija je eskalirala kada je došlo do tuče između izbjeglica iz Sirije i skupine koja je došla s ostalih područja Bliskog istoka.

Zbog nemira, Grčka je zatvorila granicu s Makedonijom za sve izbjeglice i migrante bez razlike iz koje zemlje dolaze.

Prethodno je makedonska policija, tokom sukoba s migrantima, ispalila suzavac nakon što ih je grupa nezadovoljnih ljudi gađala kamenjem.

Kako bi spriječila prolazak ekonomskih migranata, koje pokušava odvojiti od izbjeglica iz Sirije, Iraka i Afganistana, makedonska strana nedavno je podigla žičanu ogradu. Veliki dio žice već je uništen.

Nasilje je pokrenuto prije nekoliko dana kad je još jednog čovjeka, za kojeg se također vjeruje da je Marokanac, udarila struja kada se popeo na jedan od vagona.

Potom su migranti blokirali prijelaz za izbjeglice u znak prosvjeda, poručujući: “Ako mi ne prelazimo, nitko neće prijeći”.

Za haos krive policiju

U međuvremenu su makedonski mediji javili kako su migranti i izbjeglice koji se nalaze na granici kod Idomenija sve nervozniji, pokušavajući na bilo koji način ući u Makedoniju.

Skandiraju “Nismo teroristi”, “Merkel, molimo te da nas spasiš”, ali i “Vi ste Bivša jugoslovenska republika Makedonija”.

Humanitarci koji se nalaze na samoj graničnoj liniji tvrde da su za kaos krivi grčki policajci koji ne zadržavaju ekonomske migrante.

Kasnije je objavljeno da su predstavnici UNHCR-a i nekoliko nevladinih organizacija napustili privremeni kamp iz sigurnosnih razloga.

Makedonske vlasti počele su dovoditi dodatne policijske snage na granicu.

Problem, kako se navodi, prave migranti iz Irana koji su najglasniji i ne dozvoljavaju izbjeglicama iz Sirije da se probiju do improviziranog graničnog prijelaza preko kojeg se iz Grčke prelazi u Makedoniju.

Ekonomski migranti, kojima prolaz nije omogućen, prijete izbjeglicama s ratom zahvaćenih područja kojima je prolaz dozvoljen.

Izvor: Agencije