Lazarević pušten iz Haga, stigao u Niš

General Vladimir Lazarević pušten je danas na slobodu iz zatvora Haškog tribunala, gdje je izdržao dvije trećine kazne, a po dolasku na niški aerodrom rekao je da je osuđen bez dokaza i da je preživio “haško gubilište”.

Ministri pravde i odbrane Srbije Nikola Selaković i Bratislav Gašić sačekali su Lazarevića u Hagu i dopratili ga poslije podne do Niša, a na aerodromu su ga sačekali ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, predstavnici Grada, crkve, kao i brojni građani.

Okupljenima je kazao da u Haškom tribunalu nije osuđen ni za jedno konkretno nedjelo, “ni njegovo, ni bilo kog pripadnika Prištinskog korpusa, koji je tada brojao više od 70.000 boraca, kao ni za jedno djelo protiv života i imovine, ni za kršenje pravila ratovanja”.

Deset godina u haškom zatvoru

Lazarević je osuđen po komandnoj odgovornosti kao komandant Prištinskog korpusa, a potom i kao komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu protjerivanja Albanaca na Kosovu 1998. i 1999. godine.

U Haškom zatvoru proveo je više od 10 godina, gdje je nekoliko puta operisan. 

Vladimir Lazarević osuđen je u Haškom tribunalu 2009. godine na 15 godina zatvora, a ta kazna je poslije žalbe preinačena na 14 godina robije.

U Hag je otišao dobrovoljno 3. februara 2005. godine.

Izvor: Agencije