EU: Uskoro početak pregovora sa Srbijom

Mogherini i Vučić sastali su se na marginama konferencije OSCE-a u Beogradu (Sava Radovanovi? / Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je, nakon sastanka sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federicom Mogherini, da će Srbija 14. decembra otvoriti prva poglavlja u pregovorima o pristupanju EU.

“Prva i najvažnija stvar o kojoj smo razgovarali za nas jeste otvaranje prvih poglavlja. Mislim da je Srbija to svojim napornim radom zaslužila i 14. decembra, a mislim da je i gospođa Mogherini to potvrdila, možemo da očekujemo otvaranje prvih poglavlja”, rekao je Vučić.

On je dodao da su razgovarali i o tome kako da se izađe iz problema koji se pojavio u dijalogu Beograda i Prištine.

“Srbija želi nastavak dijaloga. Ima još mnogo stvari koje se tiču konkretnih problema ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, Srba i Albanaca, koje možemo i želimo da rešavamo i spremni smo da dođemo u Brisel i kroz posredničku ulogu gospođe Mogherini razgovaramo o rešavanju tih problema”, kazao je Vučić.

Srbija kao dobar partner EU

Visoka predstavnica Mogherini je pohvalila Srbiju da je obavila sjajan posao tokom predsjedavanja OSCE-om kojem je glavna poruka saradnja.

“To je osnova za našu sigurnost i osnova našeg rada u regionu. To je osnova i zajedničkog rada u protekloj godini, po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, godine u kojoj smo toliko stvari doživjeli. EU i ja lično garantujemo koliko je moguće objema stranama nesmetanu implementaciju sporazuma, kao i nastavak dijaloga”, rekla je Mogherini.

Dodala je da Srbija u EU ima partnera za sigurnost i prosperitet za cijelo područje Zapadnog Balkana, što nije samo u interesu Srbije i regije, već i cijele Evropske unije.

”Ono što je dobro za Srbiju, za region, dobro je i za cijelu Evropu i mi svaki dan kada radimo na rješavanju izbjegličke krize, radimo zajedno bez obzira da li smo ili ne članice EU. To vidimo i u zajedničkoj borbi protiv terorizma ili radikalizma. Ni tu ne postoje razlike. Potrebni smo jedni drugima i potrebno je da sarađujemo zarad perspektivne sigurnosti i stabilnosti”, rekla je Mogherini.

Ona je potvrdila da Srbija 14. decembra može očekivati otvaranje dva poglavlja, te da sada slijedi intenzivnija saradnja, koja je dobra za obje strane.

Izvor: Agencije