Vučić: Ako Hrvati imaju Patriju, Srbi će imati Lazara

Vučić je kazao kako Srbija nikome ne prijeti i neće da ratuje (Arhiva)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbiju u ovom trenutku može ugroziti samo nestabilnost u regionu.

Komentirajući izjavu turskog premijera Ahmeta Davutoglua da je “Balkan ukusna čorba, kojoj treba turski začin”, Vučić je kazao da je „dobro dok su jedni – začin, voda ili šargarepa, samo da se ne postane kašika”, prenosi Tanjug.

Premijer je za Prvu TV rekao da “Srbija ima samo jednu stvar o kojoj treba da vodi računa, da je ne ugrozi, a to je nestabilnost u regionu”.

“Nekima bi odgovaralo da se mi ponašamo neodgovorno i da budemo krivci za sve… Videli ste da prećutkujem mnogo šta što dolazi iz regiona… Nasmejao sam se kada sam video u jednom hrvatskom listu kako ‘Vučić preti’, a ja sam samo rekao: ‘Molim vas da ne nabavljate lampe za balističke rakete'“, rekao je Vučić.

Također je kazao kako je Srbija opredijeljena za vojnu neutralnost, da nikome ne prijeti i neće da ratuje.

“Suviše je Srba na nebu, treba nam život na zemlji”, rekao je Vučić i dodao da bi Srba danas bilo 15 -16 miliona, da toliki nisu izginuli u ratovima…

‘Ustavna obaveza’

Kazao je da Srbija ne može dopustiti da bude ugrožena, odnosno da se promijeni „ona vrsta ravnoteže koja postoji u naoružanju država u okruženju“.

“Ja nemam pravo na to, jer ne mogu da pustim da neko u našem okruženju bude dvostruko snažnji od nas”, kazao je Vučić.

“Mi ne uvozimo balistačke rakete, mi ne uvozimo dodatno ofanzivno oruđe koje ne postoji kod drugih u regionu”, rekao je i dodao da ako Hrvati imaju Patriju, Srbi će imati Lazara.

„Mi ne nabavljamo novo oruđe strateško koje bi rušilo neku drugu zemlju u regionu“, rekao je.

“Suština je da nikome neću da se izvinjavam zbog obaveze da svoje granice zaštitimo. Sve sam zamolio da to ne radimo, zamolio za mir i stabilnost, jer ne znam šta to kome treba. Nadam se da do toga neće doći. Ali, nikoga neću da molim za dozvolu da svoju zemlju imamo mogućnost da zaštitimo, jer to je naša, to je moja ustavna obaveza. Sutra će neko da me pita kako ćemo da zaštitimo našu decu”, rekao je, između ostalog, Vučić.

Izvor: Agencije