Usvojen budžet Federacije BiH za 2016.

Opozicija navodi da je budžet suprotan reformskoj agendi koju je Vlada usvojila (Al Jazeera)

Entitet Federacija Bosne i Hercegovine dobila je budžet za 2016. godinu nakon što ga je usvojio i drugi dom federalnog parlamenta, Dom naroda.

Iznosi blizu 1,3 milijarde eura, a prema objašnjenju Vlade, odlikuje ga restriktivna javna potrošnja.
 
Federalni premijer Fadil Novalić poručio je ranije da se samo šest posto budžeta može koristiti kao razvojni faktor.
 
Tu je stavku kritikovala opozicija navodeći da je budžet suprotan reformskoj agendi koju je Vlada usvojila.
 
“Šest posto su sredstva koje mi usmjeravamo prema politikama Vlade. Ove godine to je politika samozapošljavanja i prvog zapošljavanja. Sigurno ste upoznati da smo mi potpisali otvoreni sporazum sa međunarodnim finansijskim institucijama, to je oko milijardu i po. Tu se mi moramo naći. Moramo imati jasne definisane projekte javnih investicija i povući ta sredstva”, rekla je Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH. 
 
Kritike opozicije
 
Aner Žuljević, delegat u Domu naroda FBiH, kritikovao je proceduru usvajanja budžeta.
 
“Ovdje je vrlo sumnjivo na koji način se ovaj budžet pojavio danas u Domu naroda i u kojoj je formi razmatran kada je u pitanju Predstavnički dom i to su dileme koje sam ja htio da iznesem jer se radi o nečemu što je teško finansijski 2,5 milijardi maraka. Nažalost, kada imate Vladu koja je spremna da se na ovaj način sejka sa procedurama kada je u pitanju budžet, možete misliti šta će biti kasnije kad su u pitanju neki drugi zakoni”, kazao je Aner Žuljević, delegat u Domu naroda FBiH.  
 
Izvor: Al Jazeera i agencije