Sarajevo: Interventne mjere čekale pet dana na realizaciju

Sarajevo je i dalje obavijeno gustom maglom od koje se s okolnih brda grad uopće ne vidi. U samom gradu, izuzetna zagađenost zraka.

Iako su im vlasti zabranile saobraćanje, na cestama su i dalje automobili koji ne ispunjavaju ekološke standarde.

Razlog zvuči nevjerovatno – odluka kantonalne Skupštine o uvođenju interventnih mjera putovala je do nadležnog ministarstva, u istom gradu, pet dana.

U februaru 2012, kada je palo dva metra snijega, djeca su se prepustila zimskim radostima – nastave nije bilo danima.

Stabilno vrijeme i magla, ovog decembra, Sarajevu su donijeli nezapamćene količine smoga. Zato je i skraćena nastava u osnovnim i srednjim školama.

“Pokazatelji mjernih stanica u gradu, ima ih šest, pokazuju da je koncentracija tih štetnih supstanci povećana uglavnom u tom periodu poslije četiri. Tada se hladni zrak spušta i pritišće maglu i smog prema tlu i na taj način smo se odlučili za ovaj potez”, kaže Elvir Kazazović, kantonalni ministar obrazovanja.

Kraći školski čas

Zbog kraćeg školskog časa od 30 minuta, više posla imaju odgajatelji manjih uzrasta, jer su djeca manje u učionicama, a više u dnevnom boravku.

Pred kraj godine, kada se zaključuju ocjene, manje je vremena za ispitivanje onih koji ih žele popraviti. No, u ovim okolnostima profesori misle da je skraćena nastava jedino moguće rješenje.

“Već smo na kraju. Svi ovi časovi koji su za sada predviđeni da se realizuju su časovi ponavljanja i sistematizacije gradiva pa ne mislim da će bilo ko išta propustiti”, kaže Amela Nuhbegović Kulina, profesorica u Osnovnoj školi Kovačići.

Učenici nemaju ništa protiv skraćenih sati.

“Pa nama je super, vjerujem da je svima super, jer provodimo manje vremena u školi”, kaže Enis, učenik OŠ Kovačići.

Policija pored Golfa dvojke

Na ulicama je zabranjeno saobraćanje teškim teretnim vozilima, ali i automobilima koji ne ispunjavaju EURO 3 normu, starijima od 15 godina.

Zanimljivi su prizori poput ovog: policija stoji pored Golfa dvojke, a sankcija nema.

Za sat vremena, u centru Sarajeva, da se policija pridržava privremenog propisa, gradski budžet kojeg zastupnici danas trebaju izglasati, bio bi bogatiji za nekoliko hiljada eura.

“U petnaest minuta koliko stojimo na ovom raskrižju, prošlo je barem desetak automobila koji ne zadovoljavaju ekološke standarde. Policije nema, i više je nego očito da je solidarna s onim vozačima čija je financijsko stanje loše”, izvještava Marin Veršić, reporter Al Jazeere.

Odluka putovala pet dana do MUP-a

Odluka skupštine Kantona o zabrani donesena je još 24. decembra. 

“Novom mjerom djelovanja u periodu proglašene epizode pripravnosti, a koja je trenutno u toku, zabranjuje se kretanje automobila čiji motori imaju normu manju od EURO 3 uz pojačane kontrole organa MUP-a.”
 
No u nadležnom ministarstvu objasnili su zašto na snagu stupa tek od ponoći.
 
“Ovu je odluku donijela vlada 24. decembra, a mi smo je primili tokom današnjeg dana i odmah postupamo po njoj”, kaže Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.
 
Čeka se i na postavljanje znakova koji bi ukazivali vozačima na zabrane za teretna vozila od Otoke do Baščaršije.
 
Svi koji ne budu poštivali Plan interventih mjera u saobraćaju Kantona Sarajevo riskiraju kaznu od 20 eura.

Izvor: Al Jazeera