Političke strukture se mijenjaju, privilegije ostaju

Takozvani “bijeli kruh” – pravo političara da nakon odlaska s funkcije još godinu dana primaju plaće – izazvao je mnogo prašine u BiH i pozive da se ta privilegija ukine.

Strukture se mijenjaju, a privilegije ostaju. Nešto manje nego prije, ali i dalje razloga za prigovor javnosti. Izvještava Boris Gagić.

Bosanskohercegovački političari teško se odriču svojih prava, poput naknade koju primaju odabrani funkcioneri po isteku mandata.

“Nemoralno je normalno za nerad primati novac”, kaže Hilmo, stanovnik Sarajeva.

“Ne može nas ništa iznenaditi, šta još mogu da urade”, kaže njegov sugrađanin Nedžad.

“Oni koji su naučili tako i dalje će tražiti ustvari”, smatra Borislav.

Izvršna vlast doradila je zakon. I skratila razdoblje isplate novčanih dotacija.

Sa 12 na najduže šest mjeseci, zvaničnici imaju pravo na naknadu nakon prestanka javne funkcije… članovi Predsjedništva BiH, poslanici i delegati u parlamentarnoj skupštini BiH, predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara te ministri i njihovi zamjenici.

Obećanja partija

Potpuno ukidanje ‘bijelog hljeba’ predložio je Damir Arnaut. Zakon je davno prošao jedan parlamentarni dom, ali ne i drugi. I nije stupio na snagu. A, već se pojavio novi. Pravno, kaže Arnaut, moguća situacija kako će se okončati priča o bijelom kruhu.

“Da bi bio potpuno ukinut dovoljno je da Dom naroda izglasa isti prijedlog, kao i Predstavnički dom. Prijedlog Vijeća ministara je podložan amandmanima, svaki poslanik može uložiti amandman, da se briše šest mjeseci i da se potpuno ukida”, kaže Arnaut.

Oni koji su glasali za ukidanje, kažu opet će to učiniti bez obzira na pravne akrobacije izvršne vlasti.

“Ja sam protiv da taj institut postoji u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine”, kazao je Šefik Džaferović, poslanik stranke SDA u Parlamentu BiH.

“Uoči izbora 2014, gotovo sve političke partije su obećavale – ukinuće se ‘bijeli kruh’ na svim razinama vlasti”, izvještava Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Građani su na tome insistirali tokom februarskih protesta 2014. u dijelu države, Federaciji. U pojedinim kantonima ukinuli su tu beneficiju. Ne i državna ili entitetska razina vlasti.

“To je nastavak jednog nemoralnog odnosa političara u BiH kada su u pitanju njihova prava, naknade, primanja. Moram reći da su naši bh. političari daleko najplaćeniji političari u regionu”, ističe Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle.

Milioni eura naknade

Pedantno su novinari računali. U posljednjih sedam godina, za 476 funkcionera, na svim razinama vlasti, isplaćeno je 4,3 miliona eura na ime naknade, smatraju, za nerad.

“Apsolutni rekorder u broju korištenja prava na ovu naknadu je jedna poslanica iz Srednjobosanskog kantona. Naime, ona se tri puta koristila pravo na ‘bijeli hljeb’ i u tom periodu za nerad zaradila 52 hiljade maraka”, navodi Mirjana Popović iz Centra za istraživačko novinarstvo.

To iznosi 26 hiljada eura. Državni ministri vjeruju da 80-tak funkcionera nakon isteka mandata, budžet mogu olakšati za milion eura. Sve po novom zakonu, koji je građanima i javnosti neprihvatljiv.

Onaj koji jest i ukida plate političarima nakon što odu s funkcije nikako da prođe parlamentarni filter. 

Izvor: Al Jazeera