Podignuta milionska optužnica protiv Lijanovića

Optužnica protiv Lijanovića i drugih jedna je od najopsežnijih optužnica za utaje poreza u postdejtonskoj BiH (Arhiva)

Tužitelj Odsjeka za gospodarski kriminal podigao je optužnicu protiv ukupno 11 fizičkih osoba i pet pravnih osoba, među kojima su i vlasnici poduzeća Lijanovići, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH.

Riječ je o optužnici u slučaju “Meso”, koja predstavlja jednu od najopsežnijih optužnica za utaje poreza u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.

Jerko, Slavo i Jozo Ivanković-Lijanović te ostali, uglavnom s područja Širokog Brijega, Gruda i Mostara, optuženi su za organizirani financijski kriminal, neplaćanje poreza, porezne utaje, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga i isprava te pranje novca kojim je država oštećena za više od 13,5 milijuna konvertibilnih maraka (6,9 milijuna eura).

Zbog tako visokog iznosa od optuženih će biti zatraženo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi kako bi se, na kraju sudskog postupka, osigurala mogućnost naplate u korist države.

Obiman dokazni materijal

Optuženi se terete da su, u razdoblju od 2007. do 2012. godine, djelujući kao povezana skupina fizičkih i pravnih osoba počinili porezne utaje i neplaćanje poreza, tako što su stalnim osnivanjem novih poduzeća, s minimalnim osnivačkim kapitalom na ta poduzeća prenosili sirovine, proizvode i opremu te nastavljali poslovanje, a stečene višemilijunske porezne dugove ostavljali na ranijim poduzećima, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH.

“Na taj način, koji je nekoliko godina predstavljao modus nezakonitog poslovanja u svrhu utaje poreza, optuženi su počinili porezne utaje, neplaćanje poreza i pranje novca, kojima su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 13,5 milijuna konvertibilnih maraka za koje su oštetili državu BiH, odnosno sve građane”, stoji u optužnici.

Tužiteljstvo BiH će krivnju i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 40-ak svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal s više od 1.000 materijalnih dokaza.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH na daljnje postupanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije