Pitanje abortusa ponovo goruća tema u Hrvatskoj

Ponovo je aktuelan 24 godine star zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona koji reguliše pitanje abortusa u Hrvatskoj

Zbog političkog trenutka, ali i najava da bi Ustavni sud uskoro mogao početi odlučivati o tom predmetu,  na Markovom je trgu protestovala Ženska mreža Hrvatske.

 “Svjedoci smo da se opetovano, u valovima uvijek otvara pitanje prava na prekid trudnoće. Zadnjih godina je to intenzivirano, kažem ne samo u Hrvatskoj, što je sigurno povezano sa jačim utjecajem desnice i jačim utjecajem konzervativnog katolicizma. Mi smo tu da upozorimo na našu obvezu da ne zaboravimo da živimo u sekularnoj državi i da nitko nema pravo odlučivati u ime žene o rađanju i o tijelu žene”, istakla je Mirjana Kučer iz Ženske mreže Hrvatske.

Sve su i napismeno predale Ustavnom sudu, koji je ostao bez komentara.

No, prije mjesec dana, predsjednica Ustavnog suda potvrdila je da bi predmet uskoro mogao pred suce.

“Mogu potvrditi da je na njemu sudac izvjestitelj intenzivno radio i da je – koliko sam upoznata – predmet obrađen do stupnja da se o njemu može početi raspravljati. Ne mogu sa sigurnošću reći kada. Nastojat ću da ga obradimo do isteka mandata većem broju ustavnih sudaca u ovom sazivu Ustavnog suda, to jest do lipnja 2016”, kazala je Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda.

Predmet je pred Ustavnim sudom bez rješenja ekstremno dugo, već 24 godine, a zakon kaže da se postupak mora početi unutar godine dana od podnošenja zahtjeva.

No, postupak je započet, kazao je advokat  Mato Matić, i najmanjom aktivnošću.

Posljednjih godina, bilo je nekoliko inicijativa za ukidanje prava na pobačaj.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera