Bh. diplomatski službenik optužen za korupciju

Hamidičević je navodno izdavao dokumenta osobama koje nisu ispunjavale uvjete za putovanje i boravak u Francuskoj (AP)

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Velida Hamidičevića, savjetnika za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, zbog zloupotrebe položaja i korupcije.

Hamidičević se tereti da je protivpravno pribavio više od 10.000 konvertibilnih maraka (gotovo 5.000 eura) izdajući Putne listove BiH osobama uglavnom romske nacionalnosti sa područja BiH za koje je znao da ne ispunjavaju uvjete za putovanje i boravak u Francuskoj, kao ni uvjete za državljanstvo.

Iz Tužilaštva navode da je optuženi, od decembra 2014.do juna 2015. u više od trideset slučajeva, u zamjenu za novčanu naknadu različitog iznosa, uglavnom od više stotina eura, omogućio izdavanje Putnih listova.

Velika šteta ugledu BiH

Navedenim krivičnim djelima nanesena je velika šteta ugledu Bosne i Hercegovine i nanesena šteta općoj sigurnosti i kontroli imigracije u Republici Francuskoj, navodi Tužilaštvo.

Optužnica je rezultat rada zajedničkog istražnog tima BiH i Francuske u okviru kojeg je ostvarena značajna saradnja sa Tužilaštvom i partnerskim institucijama Republike Francuske.

Istražitelji Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), s ciljem prikupljanja dokaza, izvršili su i pretres diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Francuskoj.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: Agencije