Uhapšen ratni vođa Crvenih beretki u Doboju

Karagić je osumnjičen za ratne zločine počinjene 1992. (AFP)

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Doboja uhapsili Slobodana Karagića – Karagu (63) zbog sumnje da je kao vođa jedinice Crvene beretke, koja je djelovala u okviru Centra službi bezbjednosti Doboj, tokom 1992. godine počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti te ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Osumnjičeni se tereti da je kao vođa jedinice Crvene beretke učestvovao u napadu i okupaciji grada Doboja, kada su pripadnici navedene jedinice, vršili hapšenja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su po naređenju osumnjičenog zatvarani u logor koji se nalazio u vojnim hangarima u blizini poduzeća ‘Bosanka’, u naselju Usora u Doboju”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Također se navodi i da je osumnjičen za ubistvo najmanje 12 žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su u maju 1992. godine izvedene iz zatvora “Spreča” u Doboju i odvedene u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag.

Nakon toga su strijeljani, čemu je, kako tvrde tužioci, prisustvovao osumnjičeni Karagić, prenosi Anadolija.

Nezakonita hapšenja, silovanja, zlostavljanja…

Osumnjičen je da je lično, sâm kao i sa drugim osobama, silovao dvije maloljetne žrtve bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine. Također, osumnjičeni je pod istragom zbog rušenja džamije u naselju Miljkovac u Doboju, koja je u maju 1992. godine uništena podmetanjem eksplozivne naprave.

Osumnjičeni se tereti i da je tokom mjeseca juna 1992. godine, na području Teslića, zajedno sa drugim pripadnicima jedinice Crvene beretke, vršio nezakonita hapšenja i zatvaranja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića, nakon čega je počinjeno njihovo fizičko i psihičko zlostavljanje, a dio civila je tom prilikom ubijen ili se vode kao nestali.

“Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti sproveden postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: Agencije