Predstavnica Sindikata nasilno izbačena iz sale Skupštine RS-a

Pripadnici osiguranja su iz sale Narodne skupštine Republike Srpske nasilno izbacili Ranku Mišić, predsjednicu Saveza Sindikata RS-a, javio je iz Banja Luke reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

“Bila sam srušena, udarena u glavu, ali sam dobro. Ja branim interese ovih ljudi koji su pred Skupštinom. Samo sam htjela da govorim”, rekla je Mišić za Al Jazeeru. 

Ona je na svom Twitter nalogu napisala: “Brutalno, zadignute majice su me izbacili iz Skupštine.”

Nakon izbacivanja, Mišić je pozvala radnike, koji su protestvovali ispred zgrade Narodne skupštine RS-a zbog novog zakon o radu, da se raziđu, što su oni i uradili.

Ispred zgrade parlamenta, u kojem je bez prisustva opozicije počela rasprava o novom zakonu o radu, ostala je samo Mišić i predsjednici granskih sindikata.

Nešto ranije, učesnici protesta Saveza sindikata RS-a pokušali su probiti policijski kordon da bi ušli u Narodnu skupštinu, nakon informacije da je Željka Cvijanović, premijerka ovog entiteta, ovlastila dva potpredsjednika Vlade i resornog ministra za razgovore s predstavnicima sindikata.

“Radnici su pokušali da podignutih ruku prođu lanac policije, ali su ih zaustavili. Tada su se nakratko sukobili”, javio je ranije reporter Al Jazeere. 

Sjednica Skupštine

Mišić je ranije zatražila odlaganje sjednice Narodne skupštine RS-a o novom zakonu o radu u RS-u, što podržavaju i poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a.

Najmanje 2.500 radnika, prema sindikalnim procjenama, krenulo je danas od Doma sindikata do Narodne skupštine Republike Srpske.

Po stavu sindikalista, Vlada je zakon pisala prema potrebama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.

Predstavnici sindikata su htjeli ući u entitetski parlament, ali im to policija nije dozvolila [Al Jazeera]

“Nikad otkad organizujem proteste i štrajkove, a bilo ih je dva puta godišnje, nismo imali toliki pritisak, strah i oglašavanje političkih partija, iako sam ih pozvala da se distanciraju od sindikalnog rada”, kazala je Mišić.

Još je dodala i kako su pojedini članovi sindikata dobili i prijetnje otkazom ukoliko budu sudjelovali na prosvjedu. 

“Imam pisane izjave da su u Višegradu u kuću, na prag sindikalnog aktiviste došla dva policajca bez ikakvog naloga i pisanog upita kako bi dobili informacije, Također, mi smo juče imali dolazak narodnih poslanika, na radna mjesta u Zvorniku i nekim drugim mjestima, gdje su narodni poslanici ljudima govorili: ‘Ako dođete na proteste dobićete otkaz’. To nije u redu, nije u skladu sa zakonom. To se zove pritisak”, navela je Mišić.

Policija odbacuje navode sindikata

Iz MUP-a Republike Srpske su odbacili takve navode, ističući da njihovi službenici ne posjećuju ni predstavnike sindikata ni njihove prostorije, niti rade pritisak povodom najavljenog okupljanja u organizaciji Saveza sindikata.

“Riječ je o manipulaciji”, rekli su u MUP-u.

Uoči zasjedanja parlamenta, predsjednik RS-a Milorad Dodik pozvao je radnike da ne izlaze na ulice, jer se “predloženim zakonom štite i njihova, i prava poslodavaca”.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović ističe da Savez sindikata ima pravo na protest, ali da je “nekorektno što šire paniku i laži da se novim zakonom o radu ukidaju radnička prava, a nisu željeli ni da učestvuju u pregovorima o tom zakonu”.

Opozicija u RS-u smatra da je neophodno izmijeniti radno zakonodavstvo u tom bh. entitetu, ali se o zakonu trebalo raspravljati u redovnoj proceduri, a ne po hitnom postupku te uz sudjelovanje svih socijalnih partnera.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO