Vlada RS-a preuzima brigu o penzionerima

U bh. entitetu Republika Srpska isplaćuju se penzije za više od 250.000 penzionera. Mnogima su kasnile i po 20 dana, jer entitetski Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje nema dovoljno novca.

Vlada tvrdi da je pronašla rešenje. Od januara penzije će se isplaćivati iz budžeta, javlja Ljiljana Smiljanić, novinarka Al Jazeere.

Božo Stanišljević pet godina je u penziji, a sve donedavno penziju mu je donosio poštar. Zbog kašnjenja odlučio je da otvori račun u banci.

“Jednostavno sam ja odlučio to da ne čekam poštara po 10, 15 dana kod kuće. Hoće li doći, neće li doći, a vidim da su se mnogi prebacili i da je to na banci korektno”, kazao je.

Prosječna penzija u RS iznosi 170 eura.

Prethodnih godina Fond se kreditno zaduživao kako bi ih isplaćivao. Mjesečno im je trebalo više od 40 miliona eura.

“Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS-a kažu da im poslodavci duguju 200 miliona evra doprinosa. Zbog toga, kako kažu, nisu uspijevali mjesečno da prikupe sav novac potreban za isplatu penzija”, javlja Smiljanić.

Isplata penzija

Zato je entitetska Vlada riješila da preuzme isplatu penzija. Osim toga, preuzimaju i dugove, deficit, imovinu Fonda i plate zaposlenih. Ministar finansija Zoran Tegeltija kaže da su sve potrebe Fonda uračunali i u planirano zaduživanje u 2016. u ukupnom iznosu od 250 miliona eura.

On je kazao: “Fond PIO će dijeliti sudbinu budžeta RS. U ovom kratkoročnom zaduživanju postoji dio novca, koji je nekada bio na poziciji Fonda PIO. Nalazi se sada na poziciji Vlade.”

Fond PIO će zatvoriti račune u komercijalnim bankama. Svi doprinosi ići će, umjesto u PIO, direktno u trezor. Kažu da su završili i tehničke pripreme za prelazak na budžet, odnosno trezorsko poslovanje.

“Sve ostalo što je bilo u nadležnosti Fonda PIO prije prelaska na trezorski princip poslovanja, Fond i dalje zadržava, a to su između ostalog vođenje baza podataka o osiguranicima i korisnicima prava, vođenje upravnih postupaka i donošenje rješenja o ostvarivanju prava na penziju, vještačenje medicinske dokumentacije, obračun penzija, itd”, navodi se u saopćenju entitetskog Fonda PIO.

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da je ipak bolje da penzije isplaćuje Fond PIO, makar bio u finansijskim problemima. Potez Vlade, tvrdi, nije rješenje.

“Problemi Fonda i prikupljanje sredstava za isplatu penzija se ne rešavaju kroz budžet, nego se rešavaju ekonomskim rastom i zapošljavanjem. Bojim se da smo ovdje pošli pogrešnim putem”, ocijenio je Pavlović.

Zadovoljni penzioneri

Pavlović napominje da je i sam budžet opterećen kreditima i otplatom dugova. A preuzimanje obaveza Fonda PIO, kaže, može da znači i dodatno zaduživanje entiteta.

Ipak, penzioneri su zadovoljni.

Nikola Gojković iz Udruženja penzionera Banja Luka je kazao: “Imamo čvrsto obećanje da ćemo biti među prvim. Naime, poslije kredita da ćemo biti prvi od budžetskih potrošača na isplati”.

Vlada je obećala i isplatu penzija u roku od tri dana. U banjalučkom Udruženju penzionera to smatraju preambicioznim – kažu da mogu sačekati i sedam dana.

Izvor: Al Jazeera