RS: Sindikati se žale na MUP uoči protesta

Mišić je pozvala nezadovoljne radnike da se pridruže protestima (Al Jazeera)

Savez sindikata Republike Srpske saopštio je da policijski službenici tog bosanskohercegovačkog entiteta u posljednja četiri dana bez naloga ili pisanog akta posjećuju sindikalne organizacije i Savez, tražeći određene informacije.

Savez je pozvao MUP RS-a da izvršava svoje aktivnosti u skladu sa zakonom, javlja Anadolija.

Poslodavci traže iste uslove kao u FBiH

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović rekla je da su poslodavci na sastanku o novom zakonu o radu predložili amandmane kojima se teži izjednačiti zakonsko rješenje u RS-u sa onim koje postoji u Federaciji BiH.

“Razumijem zahtjeve poslodavaca koji su ispostavili u formi amandmana, jer su nam objasnili da je važno da se izjednačava privredni ambijent i uslovi poslovanja u oba entiteta”, rekla je Cvijanović novinarima nakon sastanka predstavnika Unije udruženja poslodavaca, Vlade i klubova poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je naglasila da u ovom momentu ne djeluje realno da se svi amandmani poslodavaca prihvate, te da će ostati i na Vladi i poslanicima da se opredjeljuju šta od toga treba i šta se može prihvatiti. 

“Očekujem u parlamentu odgovornu i normalnu raspravu. Nažalost, kako je krenuo ovaj sastanak bojim se da će to biti svedeno opet na politikanstvo i na prepucavanje zašto nešto jeste ili nije išlo u redovnu proceduru”, rekla je Cvijanović.

U saopštenju se navodi da su Savez sindikata i njegova predsjednica Ranka Mišić, kao jedina odgovorna za organizovanje protesta sutra u 14 sati u Banjaluci, spremni policiji dati informacije ukoliko policijski službenik donese nalog za takvu vrstu intervencije.

 

“Sa željom da situacija ne izmakne kontroli, jer policijski službenici dolaze i u kuće sindikalnih aktivista bez ikakvog naloga, da obave prijateljske razgovore, insistiram da se sa ovakvim postupcima odmah prestane”, saopštila je Mišić.

Ponovo je pozvala nezadovoljne radnike da se pridruže sutrašnjim protestima uz poruku “Ne damo smanjenje radničkih prava”.

MUP odbacuje navode

Iz MUP-a ističu da policijski službenici ne posjećuju ni predstavnike sindikata ni njihove prostorije, niti vrše pritisak povodom najavljenog okupljanja u organizaciji Saveza sindikata.

“Riječ je o manipulaciji”, rekli su u MUP-u, komentarišući današnje navode Saveza sindikata, prenosi Srna.

Centar javne bezbjednosti Banjaluka nije izdao rješenje o zabrani održavanja javnog okupljanja Saveza sindikata RS, navode u entitetskom MUP-u.

Savez sindikata RS sutra organizuje proteste sat vremena prije početka posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj će poslanici raspravljati o Prijedlogu zakona o radu po hitnom postupku.

Sindikati tvrde da taj zakon umanjuje stečena radnička prava.

Izvor: Al Jazeera