Nikolić: Da imam sukob s Vučićem, otišao bih

Nikolić kaže da ne razdvaja Berlin i Brisel (Getty Images)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ponovio je da nije u sukobu sa premijerom Srbije, ali i istakao da će se, ukoliko do toga dođe, povući iz politike.

Nikolić je istakao da ne može da se kaže da Srbija počiva na samo jednom čovjeku, ali da Vlada počiva na jednom čovjeku i da je to apsolutno tačno.

Nikolić je u intervjuu za B92, na pitanje kako vidi svoju saradnju sa Vladom Srbije, rekao da ima izvanrednu saradnju sa premijerom i određenim ministrima.

“Sa nekima obavljam putovanja u inostranstvo, kada su teme u kojima moja pomoć može da bude odlučujuća. Priča o sukobu sa Vučićem je dirigovani utisak i traje otkako smo se on i ja znamo. Nikad se nije govorilo da smo Vojislav Šešelj i ja u sukobu, uvek da smo Vučić i ja, i kada nikada nije bilo nikakvog sukoba”, rekao je predsjednik Srbije.

Nikolić je kazao da, dok je bio na funkciji iznad Vučića u stranci, Vučić je uvijek imao pravo da kaže ono što misli.

“Voleo sam da ga imam pored sebe, uvek mi je ukazivao na drugu stranu. Imamo različita mišljenja o mnogim pitanjima, o tome razgovaramo, ali suštinske razlike nema. On obavlja operativni posao, ja posao koji je zaslužen od građana Srbije”, rekao je Nikolić.

On kaže da kada iskaže svoj stav, novinari pričaju da se vraća u politiku i da hoće da ugrozi Vučića.

Upitan o saradnji sa potpredsjednicom Vlade Srbije Zoranom Mihajlović, Nikolić je rekao: “Pustite to, nismo mi u tenziji ni sa Zoranom Mihajlović, ona je komentarisala moj rad i šta hoćete, da oćutimo kada ministri kritikuju predsednika? To nema veze sa odnosom Vučića i mene. Ako bi se pojavilo nešto što ne možemo da premostimo, u ovom trenutku kada je Srbija oslonjena na rad Aleksandra Vučića, kada bismo se zakačili Vučić i ja, ja bih otišao iz politike, jer on treba još da radi i da doprinese Srbiji, bar tih 20 godina kolika je razlika u godinama između njega i mene”.

“U toj situaciji bih se sklonio da ne smetam, ali bi onda odgovornost ostala na Vučiću da dokaže da je bio u pravu“, naveo je Nikolić.

Pitanje Kosova

Govoreći o Kosovu, Nikolić je kazao kako je Slobodan Milošević najbolje osjetio kako izgleda kada “stvari oko Kosova i Metohije iskliznu”.

Nikolić je u intervjuu za B92 pojasnio i zašto je bio uzdržan u reakcijama poslije otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom, a govorio je i o tome kakva je njegova pozicija u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Cele godine u razgovoru sa svim zvaničnicima iz Evropske unije, ali i predstavnicima država članica Evropske unije, insistirao sam da Srbija bude nagrađena za sve muke, napor, reforme i da je najmanje što može da se uradi otvaranje ta dva poglavlja. Kada je objavljena vest, traženo je da reagujem i ja sam upozorio na poglavlje 35, pošto sve vreme, od kako smo dogovorili sa EU sastanke sa predstavnicima Prištine, upozoravam da sam iz EU čuo otvoreno da će zatvaranje poglavlja biti zatvaranje pregovora i da će postojati potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma”, rekao je Nikolić.

On je po otvaranju poglavlja rekao da nije vrijeme za euforiju.

“Nisam rekao da ne treba da slavimo, bio sam na slavlju koje je organizovala Vlada Srbije. Smatrao sam da treba da sve da upozorim, i pregovarače, i građane Srbije i sebe samog. Možete mnogo dobrog da uradite, a ako nešto isklizne sa Kosovom i Metohijom, a to je Slobodan Milošević najbolje osetio na sebi, onda vam je sve iskliznulo, onda vam više niko ne računa nijednu zaslugu”, kazao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je istakao i da je samo iznio svoj stav, pošto je u “velikoj meri isključen iz pregovora”.

Poslije njegove najave da bi o statusu Kosova trebalo da se izjasne Srpska pravoslavna crkva i Srpska akademija nauka i umetnosti, uslijedila je reakcija šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića koji je rekao da to nije potrebno.

“Dačić mene nije shvatio, možda je previše zauzet politikom. Cele godine imamo problem oko imovine SPC-a na Kosovu i Metohiji. Znao sam i prvi upozorio da će glasanje u UNESCO-u odlučiti o statusu SPC na KiM, njenoj imovini i njenom opstanku. Zato sam smatrao da SPC, o tome ću razgovarati sa patrijarhom, da treba da pogazi princip koji je prethodno uspostavila, a to je da ne pregovara sa Prištinom. SPC mora da iznese svoj stav”, naveo je Nikolić.

On je zatim naveo šta je u svojoj prvoj platformi predvidio kao rešenje za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu.

“Predviđeno je da SPC u okviru suštinske autonomije na KiM, ima status koji Rimokatolička crkva ima u Italiji, koji ima Vatikan. Treba napraviti sporazum koji bi podržale sve međunarodne organizacije. Mislim da ne postoji drugačiji način. Zašto ne bi bilo realno. Imaju imovinu, stariji su, ne kažem da treba prepisivati, ne treba kao Vatikan da ima status države, ali ono što imaju dole, ne sme da zavisi od prištinskih vlasti”, rekao je on.

Zato SPC, naglasio je Nikolić, mora da se izjasni.

“Ispada da se do konferencije UNESCO-a niko nije zauzimao za status SPC, a crkva je imala stav da bi time priznala da postoji Kosovo. Pa ni mi ne priznajemo, ali je ona prisutna dole gde mi nismo i obavlja funkcije koje mi kao država ne možemo”, objasnio je Nikolić.

On  je naveo da je Vladi Srbije prosledio još jednu platformu, ali odgovor nije stigao. Kaže da je to odnos prema papiru, koji nije obavezujući, a ne prema predsjedniku Srbije.

“Ne verujem da sam napisao mnogo toga sa čime se Vlada ne bi saglasila. Mogli smo da razgovaramo o tome, ali nismo i smatram da je Vlada Srbije preuzela pravo i obavezu da o tome sama odlučuje. Ona ima pravo na to, mislim da je moj stav jedan od stavova”, istakao je Nikolić.

Ipak, na pitanje da li njegova platforma sada ima smisla, predsjednik Srbije je odgovorio:

“Pa nema…Čim nije dobila podršku Narodne skupštine, nije otišla u Narodnu skupštinu na izjašnjavanje. Ona je izraz mog stava, ja sam se trudio da to bude napisano i da može odmah da se primeni. Ne zaboravite Zajednicu srpskih opština, to je iz moje prve platforme o KiM o to je ono za šta se držimo, kao što se držimo rezolucije 1244, sporazuma u Dejtonu, kojima nismo bili zadovoljni, ali kada protekne vreme tražite ono što je zapisano i na čemu možete da gradite opstanak svojih ideja. Mi na ZSO gradimo ideju da srpska zajednica može da ima direktne veze sa Srbijom i da odlučuje o mnogim pitanjima koja su poverena prištinskoj administraciji. Možda Albanci, pa i deo predstavnika EU, nisu to ozbiljno razmatrali kada su prihvatali”, dodao je Nikolić.

I EU i Rusija

On nije direktno odgovorio na pitanje da li će se kandidovati za novi mandat.

“Ne znam, obavljam svoj posao tako da mogu da izađem pred narod, neću se stideti da izađem pred građane, ali možda moje ideje mogu da padnu u vodu, možda ono što radim širom sveta nije dobro, možda će neke države da protestuju, možda se svađam sa nekim, možda širim loš ugled u svetu. Ja sam obavio posao tako dobro da niko u svetu ne može da pomisli ništa loše o Srbiji zbog toga što sam ja loše obavio posao”, istakao je Nikolić.

On je kazao i da nije protiv evropskih integracija, niti smatra da Srbija treba da se okrene samo Rusiji, jer da misli drugačije – to bi i rekao.

Nikolić je istakao da i Vlada Srbije i on gledaju i ka Briselu i ka Rusiji.

“Bitno je da održimo taj stav da gledamo na sve strane, da razmišljamo o mišljenju svih i da imamo dobre odnose sa svima i da se ne zameramo nikome, ukoliko nisu u pitanju nacionalni interesi”, poručio je.

Nikolić kaže da ne razdvaja Berlin i Brisel jer, kako je objasnio, najveći utjecaj u Briselu ima Berlin.

Izvor: Agencije