Tužilaštvo traži pritvor za Milosavljevića

U Srbiji se nastavljaju saslušanja osumnjičenih u akciji “Rezač”, u kojoj je uhapšeno 80 osoba.

Među njima je i bivši ministar Slobodan Milosavljević, koji je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja i malverzacije u poslovima razmjene zemljišta.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je pritvor za Milosavljevića i još sedmoro osumnjičenih za malverzacije sa poljoprivrednim zemljištem u Novom Sadu, prenosi Tanjug.

Milosavljevićev advokat Jugoslav Tintor kaže da je njegov klijent na saslušanju negirao krivicu. 

Tintor dodaje kako je čudno da se policija sada bavi krivičnom prijavom podnijetom prije osam godina.

Povodom hapšenja u akciji “Rezač” premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije na njemu da komentariše policijsku akciju i da je jedino važno da policija i pravosudni organi odrade svoj posao.

Izjave članova opozicione Demokratske stranke da je riječ o političkom progonu neistomišljenika, okarakterisao je kao uobičajeni politički folklor.

Vlada Vojvodine: ‘Ne’ političkim manipulacijama

Vlada Vojvodine traži da se poštuje pretpostavka nevinosti privedenih u akciji pod nazivom “Rezač”.

U saopštenju pokrajinske vlade navodi se da u pravnoj državi postupci treba da se okončaju brzo, a da se mediji ne zloupotrebljavaju u satanizaciji ljudi.

Vlada Vojvodine, u kojoj većinu ima opoziciona Demokratska stranka, navodi da su u ranijim slučajevima ljudi bivali izloženi medijskom progonu. U akciji je uhapšeno više vojvođanskih funkcionera.

Predsjednik vojvođanske vlade traži da se hapšenja ne koriste za političke manipulacije.

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić ranije je izjavo da hapšenje 80 osumnjičenih za najteže malverzacije u oblasti finansijskog kriminala u toj zemlji u akciji “Rezač” ubrzo dobije sudski epilog, navodeći da političari ne bi trebalo da se miješaju u rad državnih organa.

“Mislim da političari ne bi trebalo da komentarišu ono što je posao nadležnih, pre svega pravosudnih organa i policije. Verujem da će cela istraga dobiti konačan sudski epilog, a pre toga niko ne bi trebao da se meša u postupak državnih organa”, rekao je Ljajić Tanjugu.

Prema njegovim riječima, cilj je borba protiv korupcije, stabilnost u zemlji i jačanje demokratskih institucija.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su u koordiniranoj akciji na teritoriji cijele Srbije, u saradnji sa nadležnim javnim tužilaštvima i poreskom policijom, uhapsili u subotu 80 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su od 2004. godine počinili više krivičnih djela u oblasti finansijskog kriminala i korupcije.

Stefanović je jučer rekao da je izvršenjem tih krivičnih djela pričinjena materijalna šteta budžetu Srbije, Vojvodine, gradu Beogradu, Železari Smederevo, Dunav Osiguranju, Republičkoj direkciji za imovinu, Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za borbu protiv korupcije i drugima od 7,8 milijardi dinara, što je prema deviznom kursu u trenutku izvršenja djela više od 100 miliona eura.

Pritvor uhapšenih

Saslušanja mnogih privedenih su već u toku, a Viši sudu Beogradu je odredio je i prve pritvore.

Specijalni sud u Beogradu odredio je večeras pritvor do 30 dana bivšem pomoćniku ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dobrivoju Sudžumu, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja.

On se umnjiči da je privrednim društvima koja nisu ispunjavala uvjete propisane Uredbom Vlade odobrio korištenje podsticajnih sredstava za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze i tako im pribavio imovinsku korist od gotovo 120 miliona dinara (980.000 eura).

Sud je odredio pritvor do 30 dana i za za petoro odgovornih lica u kompaniji Dunav osiguranje – Milenka Jezdimirovića, Milicu Dević, Rajka Tepavca, Stefana Miskoskog i Ljubodraga Markovića.

Prema navodima krivične prijave, sumnja se da su oni od januara 2010. do 15. decembra 2012. uložili sredstva u kupovinu korporativnih obveznica, čiji su izdavaoci bile privatne kompanije.

To su, kako se dodaje, uradili bez instrumenata za obezbjeđenje povrata uloženih sredstava.

Na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist drugim pravnim licima u ukupnom iznosu od 305.057.236,38 dinara, koja nisu vratila uložena sredstva, niti je bilo moguća njihova prinudna naplata. 

Pritvor je određen i vlasniku Beohemije Željku Žuniću i Bojanu Drobnjaku koji se sumnjiče da su zloupotrebama oštetili Alfa banku i Vojvođansku banku za blizu 580 miliona dinara (4,75 miliona eura), odnosno da su pribavili protupravnu imovinsku korist privrednom društvu Beohemija u tom iznosu.

Iz istog razloga Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana i bivšem predsjedniku opštine Mladenovac Dejanu Čokiću, kao i za još troje odgovornih lica iz te općine.

Također je saslušan bivši pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dobrivoje Sudžum, koji se sumnjiči da je privrednim društvima koja nisu ispunjavala uvjete propisane Uredbom Vlade odobrio korištenje podsticajnih sredstava za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze i tako im pribavio imovinsku korist od gotovo 120 miliona dinara (980.000 eura).

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada