SDP neće predložiti kandidata za šefa Sabora

Dosadašnji potpredsjednik Hrvatskog sabora, doktor Željko Reiner, bit će kandidat HDZ-ove koalicije i Mosta za predsjednika parlamenta. 

Socijaldemokratska partija je nakon sjednice zastupnika te stranke potvrdio kako oni neće predložiti svog protukandidata. 

Reiner je ranije izjavio kako očekuje da će Sabor u ponedjeljak biti konstituiran, da će biti jedan predloženi kandidat za predsjednika Sabora te da će svi glasovati za tog kandidata, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Reiner je rekao da je tako bilo i dosadašnjih godina neovisno o političkoj pripadnosti kandidata pa isto očekuje i u ponedjeljak.

Također, kako je rekao, njima je svejedno hoće li glasovanje biti tajno ili javno jer očekuje da se ispoštuje ta praksa, odnosno “džentlmenski dogovor”.

“Ako to sada ne bude tako, onda je nama svejedno hoće li biti javno ili tajno s time da bi bilo vrlo čudnovato da neki koji su inzistirali na javnom glasovanju, a neki tračevi kažu da bi mogli inzistirati na tajnom glasovanju, tek onda je to meni potpuno nejasno”, rekao je Reiner.

Most nastavlja saradnju s HDZ-om

Glasnogovornik Mosta nezavisnih lista, Nikola Grmoja, izjavio u nedjelju Hini da će Most podržati kandidata HDZ-ove Domoljubne koalicije za predsjednika Hrvatskog sabora na sutrašnjoj konstituirajućoj sjednici.

“Podržat ćemo kandidata Domoljubne koalicije i time nastaviti proces formiranja vlade i suradnju s Domoljubnom koalicijom. Ta će suradnja  trajati dok se reforme budu provodile, a ako se to ne bude događalo, mi izlazimo iz cijele priče”, rekao je Grmoja.

Suradnja s HDZ-om, kaže glasnogovornik Mosta, je za njihovu stranku puno sigurnija.

HDZ-u treba puno više naših zastupnika i zato su vjerojatno bili do sada u odnosima prema nama puno korektniji. To ne znači da nećemo biti na oprezu i da nećemo biti korektiv. Osim što ćemo biti jamac provođenja najavljenih reformi radit ćemo na tome da spriječimo bilo kakve kriminalne i nečasne radnje kakvih je bilo posljednjih 20 godina tijekom vladavine dviju velikih stranaka”, rekao je Grmoja.

Most, poručuje Grmoja, neće dopustiti da prilikom formiranja vlade ljudi  sumnjive prošlosti ili oni pod istragama budu njezin dio.

“I dalje smo otvoreni za suradnju u Saboru sa svim političkim strankama oko provođenja reformi, pa tako i s koalicijom Hrvatska raste”, dodao je.

Glasnogovornik Mosta Grmoja naglasio je kako ga žaloste medijska nagađanja da bi SDP sutra mogao pokušati rušiti saborsku većinu jer, kako ističe, te najave potvrđuju ono što je šef SDP-a Zoran Milanović radio cijelo vrijeme.

“Još od ‘slučaja Prgomet’, preko pokušaja vrbovanja zastupnika Mosta, do zastrašivanja i uvreda Mostovih zastupnika, koje je na konferenciji za novinare gotovo šovinsitički vrijeđao i prozivao ih zbog mijenjanja prezimena i sličnog”, rekao je.

Jedna socijaldemokratska stranka ipak ne zaslužuje takvo vodstvo, ocijenio je Grmoja.

HRID ne podržava kandidate koalicija

Ranije je predsjednik Hrvatske inicijative za dijalog (HRID) Drago Prgomet objavio na Facebooku da izabrani zastupnici HRID-a na konstituirajućoj sjednici Sabora “neće podržati kandidate za predsjednika Sabora niti od strane SDP-a, niti koalicije HDZ-Most”.

Dodao je da nitko od zastupnika HRID-a neće biti kandidat za najodgovornije dužnosti.

Prgometov dermantij uslijedio je nakon što su neki hrvatski mediji objavili da bi na sutrašnjoj konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora Drago Prgomet mogao biti jedan od kandidata za predsjednika Sabora, prenosi Hina.

Konstituirajuću sjednicu Sabora sazvala je za ponedjeljak predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović prilikom davanja mandata za sastavljanje vlade Tihomiru Oreškoviću, 23. prosinca.

Njega su predložili HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most nezavisnih lista, a nakon što joj je dokazao da ima potporu 78 izabranih saborskih zastupnika.

U ponedjeljak će biti drugi pokušaj izglasavanja predsjednika Hrvatskog sabora.

Izvor: Al Jazeera i agencije