Davutoglu: Naš cilj su dobri odnosi sa Srbijom i stabilnost BiH

Cilj Turske su dobri odnosi sa Srbijom, stabilnost Bosne i Hercegovine i stabilnost regije u cjelini, poručio je u Beogradu premijer Turske Ahmet Davutoglu, nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Podsjetio je da je kao ministar vanjskih poslova deset puta boravio u Beogradu i prisutnima se na gostoprimstvu zahvalio na srpskom jeziku.

Davutoglu je kazao kako je nakon Kipra i Azerbejdžana došao u Srbiju i da je to pokazatelj značaja koji Turska pridaje Srbiji.

“Iako nemamo granicu sa Srbijom, mi je prihvatamo kao susjedsku zemlju. Danas smo donijeli vrlo važnu odluku, a to je formiranje međudržavnog vijeća, poput sastanka dviju vlada uz predsjedavanje dvojice premijera”, rekao je Davutoglu.

Ukazao je na potrebu povećanja trgovinske razmjene između dvije zemlje, koja kako je naveo, treba što prije da dosegne milijardu eura. Odnosi Turske i Srbije doprinijet će i razvoju regije u cjelini, poručio je turski premijer.

“Dobri bilateralni odnosi Turske i Srbije osnov su stabilnosti i dobrih odnosa u regiji, na Balkanu”, rekao je Davutoglu.

Stabilnost BiH i regije

Kazao je i kako je Vučić danas pozvao predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića da im se sutra pridruži u Beogradu, a potom da zajedno posjete Novi Pazar.

“Naš najvažniji cilj je, pored dobrih odnosa sa Srbijom, stabilnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regiji”, rekao je Ahmet Davutoglu.

Prema njegovim riječima, punopravno članstvo Srbije i Turske u Evropskoj uniji veoma je važno i za EU, jer će to doprinijeti postajanju Evrope “kontinentom mira”.

Današnja posjeta Beogradu je izuzetno dobra poruka u cilju jačanja regionalnog mira i stabilnosti, kao što će, smatra Davutoglu, biti i sutrašnja posjeta Sandžaku.

Odnosi Turske i Rusije

Turski premijer je rekao da se slaže sa Vučićem koji je rekao kako Srbija ne stremi rješavanju svjetskih problema, odgovarajući na upit da komentira odnose Srbije i Turske nakon obaranja ruskog vojnog aviona.

“S Vučićem se ne slažem samo u jednom, a to je njegova izjava da je Srbija mala zemlja. Nije tako, Srbija je veoma značajna zemlja i treća strana, odnosi s nekom trećom stranom ne mogu da naruše odnose Srbije i Turske”, kazao je.

On je dodao kako je “Balkan ukusna supa s različitim sastojcima”, na šta je Vučić kazao kako “bježi od metafora kada je Balkan u pitanju”.

Davutoglu je podsjetio potom kako “postoje oni koji žele izazvati nestabilnosti na Balkanu”, a kako je rekao, želja Turske i državnika balkanskih zemalja je mir i stabilnost u regiji koju ispunjavaju različitosti uz međusobno poštivanje i uvažavanje.

“Dobro znam gde nam je mesto u svetu. Imamo dobre i prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom i sa Turskom i tako ćemo da nastavimo”, poručio je Vučić.

‘Volim Beograd’

“Naš pristup je takav. Kao što sam rekao, ja volim Beograd kao i Istanbul. Vučić, kada dođe u Istanbul treba da se osjeća tako. To je izraz ljubavi, a ne neke historijske tvrdnje. Kažem svim Srbima; ‘Istanbul je vaš grad, Antalija je vaš grad’, i neka ga svi nazivaju svojim gradom, bilo bi mi jako drago zbog toga. Sve te izjave treba tako posmatrati”, rekao je Davutoglu u vezi sa ranijim izjavama turskih zvaničnika u koja su neke od gradova u regiji nazivali svojima na šta su ih dočekale brojne reakcije.

Vučić je, kako je kazao Davutoglu, nakon događaja u Srebrenici 11. jula ove godine, pokazao političku zrelost i ukazao na važnost što skorijeg prevazilaženja problema iz prošlosti.

Davutoglu je podsjetio da će na Srpsko-turskom poslovnom forumu večeras prisustvovati 137 privrednika iz Turske, odnosno ukupno 500 učesnika.

Ključ stabilnosti Balkana

Turski premijer doputovao je u službeni posjet Srbiji na poziv premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Njega su na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekali premijer Srbije Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić.

U pratnji turskog premijera u Beograd je stiglo i nekoliko ministara te brojni privrednici iz Turske.

Davutoglu će s Vučićem, nakon sastanka u Palati Srbija, potpisati i nekoliko međudržavnih sporazuma u području obrazovanja, zdravstva i obnove objekata od kulturno-historijskog značaja.

Davutoglu i Vučić će, između ostalog, razgovarati o svim važnijim bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima.

Davutoglu će u ponedjeljak prisustvovati i svečanom otvaranju ureda Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Beogradu.

Neposredno pred put za Beograd, Davutoglu je održao konferenciju za novinare na aerodromu Ataturk u Istanbulu, rekavši da je ranije posjećivao Srbiju, ali da prvi put ide u zvaničnu posjetu toj zemlji u svojstvu turskog premijera.

Davutoglu je kazao da Turska i Srbija nisu susjedi u smislu da dijele zajedničku granicu, ali da je Srbija izuzetno važna zemlja sa kojom Turska ima tretman kao sa susjedom.

Turski premijer izjavio je nekoliko dana uoči posjeta Beogradu da njegova zemlja ohrabruje turske kompanije da više investiraju u Srbiji, dodajući da je za to potreban i dodatan napor Beograda i Ankare, na temelju zajedničkih interesa.

Izvor: Agencije