Masovna hapšenja zbog milionske korupcije u Srbiji

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu saslušan je bivši ministar poljoprivrede Srbije Slobodan Milosavljević i još sedmero osumnjičenih za malverzacije sa poljoprivrednim zemljištem u Novom Sadu, kojima je preduzeću Maxim&Co pribavljena protivpravna imovinska korist u vrijednosti osam miliona eura.

Milosavljević je među 80 uhapšenih u okviru antikorupcijske akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a koji se terete da su oštetili državni budžet za 100 miliona eura.

Zlatko Pantelić iz Uprave kriminalističke policije je kazao za TV B92 da su istrage vođene od 2004. do danas jer je bilo potrebno prikupiti dokaze koji bi bili dovoljni da tužioci pokrenu postupak.

“Tajming je određen da bi se, na osnovu preporuka i Evropske komisije i Vlade Srbije, rekao bih, poslala jedna preventivna poruka svim direktorima javnih preduzeća predstavnicima lokalne samouprave, predstavnicima privatnih preduzeća koji rade sa državnim organima da svoje delatnosti obavljaju u okviru zakona i da će onda sve biti u redu”, rekao je Pantelić.

Saslušani su i Dušan Protić, Zoran Šćepanović, Zoran Radoman, Jovan Keravica, Mirjana Spasić, Ilija Radosavljević i Musulin Gorki, saopšteno je iz Tužilaštva u poslijepodnevnim satima.

Krivičnom prijavom policije koja je podnijeta Tužilaštvu, oni se terete da su izvršili zloupotrebu službenog položaja i zloupotrebu položaja odgovornog lica.

Sumnja se da su od decembra 2004. do kraja juna 2008. godine izvršili nezakonitu zamjenu poljoprivrednog zemljišta u svojini privrednog društva Maxim&Co, čiji je vlasnik osumnjičeni Zoran Šćepanović i državnog zemljišta u građevinskoj zoni Novog Sada, čiji je korisnik bila opšta zemljoradnička zadruga Novi Sad.

Tom prilikom preduzeću Maxim&Co su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više od milijardu dinara, obzirom da je vrijednost zemljišta u

Određen pritvor vlasniku Beohemije

U policijskoj akciji uhapšeni su i bivša direktorica Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, biznismen Željko Žunić, vlasnik Beohemije, kao i pomoćnici ministra, direktori javnih preduzeća i biznismeni.

Među uhapšenima su i pokrajinski sekretar za finansije, bivši zamjenik direktora republičke Direkcije za imovinu, bivši direktor Dunav osiguranja, sadašnji i bivši predsjednici opštine Ada te bivši predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba Vojvodina.

Oni su državi nanijeli štetu veću od 100 miliona eura, rekao je ministar policije Srbije Nebojša Stefanović.

Vlasniku Beohemije Željku Žuniću te Bojanu Drobnjaku Viši sudu Beogradu je večeras na prijedlog Tužilaštva odredio pritvor do 30 dana.

Sudija za prethodni postupak im je odredio pritvor zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni u slučaju boravka na slobodi ometati postupak utjecanjem na svjedoke, prenosi Tanjug.

Žunić i Drobnjak se sumnjiče da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja odgvoornog lica, a na saslušanju su se branili šutnjom.

Oni su osumnjičeni da su zloupotrebama oštetili Alfa banku i Vojvođansku banku za oko 580 miliona dinara, odnosno da su pribavili protivpravnu imovinsku korist privrednom društvu Beohemija u tom iznosu.

U Višem tužilaštvu su saslušani i bivši predsjednik opštine Mladenovac Dejan Čokić, kao još troje odgovornih lica iz te opštine.

Oni se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja.

Policija je ranije saopštila da se oni sumnjiče da su od decembra 2012. do oktobra 2013. godine imovinu GO Mladenovac, više objekata kompleksa Koraćićka banja prijeneli u vlasništvo preduzeća Komerc javor Kovačevac.

Na taj način su oštetili opštinu Mladenovac za iznos od 29.458.850 dinara, i za isti iznos pribavili protivpravnu imovinsku korist preduzeću Komerc javor.

Pritvor je predložen za sve osumnjičene.

U Višem tužilaštvu u Beogradu sutra će biti saslušano još šest osumnjičenih koji su danas uhapšeni u vezi sa zloupotrebama u Pionirskom gradu i još 11 osumnjičenih iz Sekretarijata za urbanizam i Agenciju za borbu protiv korupcije.

Jedna od najopsežnijih akcija

Stefanović je ranije kazao da su istrage vođene od 2004. godine do danas, a da će akcija biti nastavljena te da niko neće biti pošteđen, prenosi Tanjug.

On je također rekao da će u redovnom postupku protiv još 39 lica biti podnijete krivične prijave.

Radi se o jednoj od najopsežnijih akcija koje su pripadnici policije proveli u borbi protiv korupcije i finansijskog kriminala, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Stefanović je kazao da je u posljednjih godinu dana obavljen najveći dio posla, a najveće zloupotrebe bile su u vezi malverzacija sa građevinskim zemljištem.

“To su bukvalno milionske cifre u evrima i tu smo imali najviše ostećene budžete. Svako od koruptivnih dela štetno je, iako nisu jednake štete u smislu novčanog iznosa, ali su u smislu društvene opasnosti jednako problematična ta dela”, rekao je on.

Akcija je izvedena tokom noći i jutra.

Prema riječima Stefanovića, među izvršenim krivičnim djelima su pranje novca, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita, zloupotreba sa javim nabavkama…

“Materijalna šteta budžetu Srbije, AP Vojvodine, Dunav osiguranju, Železari Smederevo i tako dalje je sedam milijardi i 800 miliona dinara, što je više od 100 miliona evra”, rekao je on.

Visoke funkcije

Slobodan Milosavljević bio je predsjednik Privredne komore Srbije, prenosi B92.

Od 2001. do 2004. godine obavljao je funkciju ministra za trgovinu, turizam i usluge u prvoj demokratskoj Vladi Republike Srbije. Prije imenovanja na tu funkciju bio je ekonomski savjetnik tadašnjeg predsjednika Demokratske stranke Zorana Đinđića.

Nakon prestanka ministarske funkcije imenovan je za direktora, a u decembru 2004. godine izabran je za predsjednika Privredne komore Srbije.

Zorana Marković bila je direktorica Agencije za borbu protiv korupcije od 2009. do 2012. kada ju je Odbor Agencije za borbu protiv korupcije razriješio sa ove funkcije nezadovoljan njenim radom.

Željko Žunić je vlasnik Beohemije. Protiv njega su Alfa banka i Vojvođanska banka podnijele krivične prijave Višem tužilaštvu. Mediji su pisali da je Žunić, zajedno sa vlasnikom Interkomerca Goranom Perčevićem, jedan od najvećih dužnika bankama, državi i zaposlenima.

Prema riječima Stefanovića, jedan od najvažnijih ciljeva Vlade Srbije je borba protiv korupcije, u čemu se neće stati i neće biti pošteđenih.

“Javnost može da očekuje da policija nastavi intenzivno da radi na rasvetljavaju slučajeva i neće dozvoliti da se bilo ko izvuče”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije