Potvrđena optužnica u predmetu Bosnalijek

Osumnjičeni se terete za organizirani kriminal, pranje novca, poreske utaje... (Arhiva)

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu u predmetu “Bosnalijek” protiv osumnjičenih Amara i Edina Arslanagića, Šefika Handžića, Hasana i Jasmina Šepe, Izeta Arslanagića i Aide Selvić, potvrdila je Azra Bavčić iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

To kantonalno tužilaštvo uputilo je 16. decembra Kantonalnom sudu na potvrđivanje optužnicu u predmetu “Bosnalijek”, u kojoj se osumnjičeni terete za organizirani kriminal – da su bili organizatori i članovi grupe koji su međusobnim dogovorom učinili više krivičnih djela i to pranje novca, poreska utaja, krivotvorenje službene isprave i sklapanje štetnih ugovora.

Na taj način su pribavili imovinsku korist od 23.860.562,12 KM (12.199,420 eura) te za isti iznos oštetili budžete Kantona Sarajevo i Federacije BiH.

Optužnica sadrži 170 stranica, 25.000 pisanog materijala, dokaza. Dostavljeno je devet nalaza vještaka, a planirano je saslušanje 60 svjedoka.

Prihodi kompanije

Kako je Al Jazeera ranije izvijestila, riječ je o najvećoj kompaniji za proizvodnju lijekova u Bosni i Hercegovini, osnovanoj 1951. Njen prihodi od prodaje u prošloj godini iznosili su 60 miliona eura, što je za 21 posto više u odnosu na godinu prije.

Većinski vlasnik Bosnalijeka je Haden S. A, sa sjedištem u Luksemburgu (29,95 posto), ali udio od 19,26 posto pripada federalnom Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva.

Na trećem mjestu je Ekonomski i socijalni razvojni fond, s vlasničkim udjelom od 8,78 posto. Ostalih 42 posto podijeljeno je među dioničarima s udjelom manjim od dva posto.

Istraga o Bosnalijeku trajala je više mjeseci. Prilikom pretresa pronađeni su dokumentacija i predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem postupku.  

Izvor: Agencije