Vlada Kosova će poštovati odluku suda o ZSO

Vlada Kosova zasjedala je nakon odluke kosovskog Ustavnog suda da dogovoreni principi o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom.

Premijer Isa Mustafa izjavio je da će u potpunosti poštovati odluku Suda tokom izrade statuta Zajednice i da neće biti novih pregovora niti poništavanja Sporazuma.

Pozvao je kosovske opozicione stranke da poštuju odluku Suda i više ne blokiraju rad Skupštine Kosova, jer za to više nema nijednog razloga.

”Nastavićemo sa izradom Dekreta i Statuta koji će biti poslati na kontrolu Ustavnom sudu prije nego što stupe na snagu. Odluka Ustavnog suda potvrđuje da je Vlada Kosova u potpunosti branila državni interes i ustavni poredak i nismo dali prostor da asocijacija dobije izvršne nadležnosti ili da se stvori treći nivo vlasti na Kosovu. Takođe je potvrđeno da je Vlada Kosova bila u pravu kada je insistirala na tome da Ustavni Sud ocijeni svaki zakonski akt koji prethodi osnivanju i funkcionisanju Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom”, rekao je Mustafa.

Odluka Suda

Kancelarija Evropske unije na Kosovu očekuje da sve strane poštuju odluku Ustavnog suda.

“Ustavni sud je zaključio da Asocijacija/ Zajednica opština sa srpskom većinom treba da se osnuje kako je predviđeno prvim sporazumom, u skladu s Ustavom. Očekujemo od svih strana da poštuju ovu odluku, kako bi pravni akt Vlade Kosova o sprovođenju ovog sporazuma i narednog Statuta mogli da budu razrađeni što je brže moguće”, navodi se u izjavi kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Ustavni sud Kosova jučer je ocijenio neustavnim pojedine principe na kojima bi se trebala formirati Zajednica srpskih opština.

Sud je o ustavnosti principa sadržanih u sporazumu Beograda i Prištine odlučivao na zahtjev predsjednice Kosova Atifete Jahjaga.

Ustavni sud Kosova je početkom novembra donio Odluku o privremenoj mjeri kojom se obustavlja provođenje daljih radnji kada je riječ o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Takvu odluku je donio nakon što je predsjednica Jahjaga zatražila ocjenu ustavnosti sporazuma o formiranju Zajednice, navodeći javni interes te se posebno fokusirajući na multietničnost, osnovna prava i slobode te prava zajednica i njihovih pripadnika.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO