Subotić oslobođen optužbi za šverc cigareta

Poslovni čovjek Stanko Subotić Cane i njegovi saradnici pravosnažno su oslobođeni optužbi da su krijumčarili cigarete tokom 90-tih godina prošlog stoljeća i da su na taj način oštetili državni budžet Srbije.

Optužnica je teretila Subotića da je bio na čelu grupe koja je krijumčarila cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.

Grupa je, prema optužnici, na štetu budžeta Srbije stekla korist od 28 miliona eura i šest miliona američkih dolara.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je na svojim internetskim stranicama presudu kojom je u jednom dijelu pravosnažno oslobodio Subotića i ostale optužbi zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivična djela za koja se terete optužnicom.

U drugom dijelu odluke, optužbe su odbačene zbog nastupanja apsolutne zastare, odnosno “zbog proteka dvostrukog vremena koje se traži za zastaru krivičnog gonjenja”.

Tom odlukom u oslobađajućem dijelu potvrđena je presuda Specijalnog suda u Beogradu, a preinačena u dijelu o odbijanju, jer je taj sud optužbe odbio zbog nastupanja relativne zastare, a Apelacioni sud zbog nastupanja apsolutne zastare krivičnog gonjenja.

Osim Subotića, pravosnažno su optužbe odbijene ili su oslobođeni od optužbi i direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, Subotićev sestrić Nikola Milošević, Milan Ranković, Ivana Krčmarić, Jovica Ranđelović, Stevan Banović, Nebojša Nikolić, Milan Milanović, Dragi Dodevski, Ivana Olujić, Miodrag Zavišić, Milovan Popivoda, Miroslav Pešić i Luka Nenadić.

Vraćene mu nekretnine

Prvom prvostepenom presudom Specijalnog suda, koja je ukinuta, Subotić je bio osuđen na šest godina zatvora, a ostali optuženi na kazne od godinu do pet godina zatvora.

Drugom prvostepenom presudom, koja je izrečena prošle godine, svi optuženi su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza za tvrdnje iz optužnice ili su optužbe protiv njih odbijene zbog zastare krivičnog gonjenja za djela iz 1995. godine.

Kada su u pitanju radnje krivičnog djela koje se Subotiću i drugim okrivljenima stavljaju na teret u toku 1996. godine, Apelacioni sud je žalbu tužioca u tom dijelu odbio kao neosnovanu i prvostepenu presudu potvrdio.

Subotić i ostali su bili optuženi za krivična djela zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je predviđena kazna od dvije do 10 godina zatvora te zloupotreba službenog položaja za koje je zakonom predviđena kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Subotić je sedam godina bio u bijegu i to od pokretanja istrage za šverc cigareta u Srbiji 2006. godine, ali je 19. jula 2013. godine položio kauciju od 538.000 eura, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda koja će sada biti brisana.

Prethodno je u više navrata nudio višemilionsku kauciju do čak pet miliona eura, ali je sud to odbijao.

Odlukama Specijalnog suda Subotiću su privremeno oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj Gori. Pošto je sada pravosnažno oslobođen optužbi te će mu nekretnine, kojima je privremeno raspolagala država, biti vraćene.

Subotić je, i pored potjernice koja je za njim bila na snazi više godina, slobodno živio i radio u Švicarskoj.

Izvor: Al Jazeera i agencije