Predložen pritvor za uhapšene zbog terorizma

U toku su pretresi na 60 lokacija na području Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Hrvatske (AP)

Tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za osam osoba osumnjičenih za terorizam, a koje su uhapšene u akciji “Rez” prije dva dana.

Pritvor je predložen za Elvira Muratovića, Kemala Murića, Semira Salkovića, Zulfu Alajbegovića, Edina Tabakovića, Darka Pecu, Elvira Mašića i Adisa Kešana.

Oni su uhapšeni prije dva dana, pod sumnjom da su počinili krivično djelo terorizma i finansiranja terorizma, pripremanja krivičnog djela, podstrekivanja osoba na odlazak na strana ratišta, te djela u vezi sa kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Prijedlog za pritvor upućen je, između ostalog, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pritvor je predložen i zbog ozbiljnosti krivičnog djela za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju više od 10 godina, te činjenice da bi puštanje osumnjičenih na slobodu moglo prouzrokovati narušavanje bezbjednosti i javnog reda i mira, te ugrožavanje bezbjednosti građana i imovine.

Povezanost s odlascima na strana ratišta

U akciji nazvanoj “Rez”, koja je 22. decembra realizovana prema nalogu Tužilaštva BiH na području sarajevskog naselja Rajlovac, bilo je uhapšeno 11 lica koja se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelom. Za tri osobe nije predložen pritvor. 

Tokom akcije, koju su realizovali pripadnici Federalne uprave policije uz podršku partnerskih policijskih agencija i Obavještajno-sigurnosne agencije, pretreseno je 13 lokacija na području Kantona Sarajevo. 

Tužilaštvo BiH je nakon akcije potvrdilo kako su akcije preduzeli zbog postojanja saznanja i dokaza da su uhapšeni bliski radikalnim strujama i strukturama grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), kao i strukturama povezanim s osobama na ratištima u Siriji i Iraku te održavaju kontakte s njima.

Prilikom pretresa pronađeni su određeni dokazni materijali, koji ukazuju na povezanost sa strukturama ISIL-a.

Izvor: Agencije