Đukanović: Ova godina najznačajnija za CG

Pozivom u NATO Podgorica ostvarila jedan od najvažnijih strateških ciljeva svoje državne politike, istakao Đukanović (Anadolija)

Godina na izmaku je najznačajnija u novijoj crnogorskoj historiji nakon obnove nezavisnosti 2006. godine, kazao je danas predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na otvorenoj sjednici Vlade koja se održava na Cetinju.

Đukanović je na sjednici napravio presjek najvažnijih aktivnosti i rezultata ostvarenih tokom ove godine, koji, kako je rekao, u dobroj mjeri opredjeljuju i pravce djelovanja Vlade u 2016. godini, prenosi agencija Anadolija.

“Vjerujem da je ova godina, mjereno političkim i ekonomskim ostvarenjima koja dugoročno usmjeravaju razvoj države, najznačajnija u novijoj crnogorskoj istoriji nakon obnove nezavisnosti 2006. godine. Prvenstveno zbog odluke NATO-a da našoj zemlji uputi poziv za članstvo. Time je Crna Gora ostvarila jedan od najvažnijih strateških ciljeva svoje državne politike. To je zasluženo priznanje za kvalitet i domete obavljenih reformi, prije svega u domenu odbrane, bezbjednosti i vladavine prava, kao i za rezultate na planu unapređenja javne podrške članstvu u NATO”, rekao je Đukanović.

Put ka EU

On je rekao da je Crna Gora napravila značajne pomake u godini na izmaku i u pregovaračkom procesu sa EU.

“Možemo zaista sa zadovoljstvom konstatovati da imamo odličan kvalitet i tempo pristupanja EU. Ostvareni rezultati objektivno nas čine regionalnim liderom u evropskoj integraciji. Ove godine smo otvorili šest novih poglavlja, od kojih dva prije tri dana”, rekao je Đukanović.

Crna Gora je, poručio je Đukanović, ostala visoko pozicionirana u regiji kao značajan faktor stabilnosti i saradnje.

“To je između ostalog potvrđeno i potpisivanjem sporazuma o granici s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, prvim između država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije. Takođe, i aktivnom ulogom u svim regionalnim inicijativama. Izuzetno značajnim smatramo naše učešće u Berlinskom procesu, što je potvrđeno na Bečkom samitu u avgustu ove godine, gdje je završnim dokumentom Samita odlučeno da se za region, a u okviru toga i za Crnu Goru, obezbijedi finansiranje projektne dokumentacije i dijela radova za neke od najznačajnijih infrastrukturnih projekata”, rekao je Đukanović.

Predsjednik Vlade Crne Gore je podsjetio da je ove godine otpočela realizacija najvećeg razvojnog projekta Crne Gore, izgradnja prve dionice autoputa Bar-Boljare Smokovac-Mateševo.

Đukanović je na kraju govora poručio da vjeruje da će 2016. biti još uspješnija od godine na izmaku.

Izvor: Agencije