Biskup Komarica: U RS-u nedostaje 90 posto katolika

Franjo Komarica: Neće biti pravednog mira bez ispravljanja ove velike nepravde (Arhiva)

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska nedostaje više od 90 posto katolika u odnosu na njihov broj prije rata. Što je još poraznije, na području Banjalučke biskupije nedostaje njih 95 posto, izjavio je u srijedu biskup banjalučki Franjo Komarica.

Ističe da se “smanjuje i broj onih koji su se vratili, i na ovom prostoru taj broj je danas manji od broja katolika koji su živjeli 1995. godine”.

“Neće biti pravednog mira bez ispravljanja ove velike nepravde”, ukazao je biskup Komarica.

Podsjeća da su brojni katolici umrli ne ostvarivši želju da se vrate u prijeratne domove, na što si imali pravo, ali da ih ima još hiljade koji to žele i mora im se to i omogućiti stvaranjem uvjeta za održivi povratak.

“Ovdje je ugroženo pravo čovjeka da bude Banjalučanin u Banjoj Luci, Sarajlija u Sarajevu…”, rekao je.

Cementiranje nepravde

Istakao je da se niko ne može igrati sa sudbinom tih ljudi.

“Ne smije se očita nepravda proglašavati pravdom i mora se stati na stranu obespravljenog čovjeka. Mogućnost održivog povratka nije tvrdnja da se omogućava povratak izbjeglih i prognanih već stvaranje uvjeta za normalan život.”

O zauzimanju hrvatskih političara u vlasti u RS-u za povratak katolika, kaže, govore brojke o onima koji su se vratili te se mora postaviti pitanje zašto “nedostaje jedna noga na ovom bosanskohercegovačkom tronošcu”.

“Ta nepravda se cementira već više od 20 godina, a ostaje i danas. Svi koji je podržavaju teško su se ogriješili pred Bogom. Stići će ih odgovornost pred Bogom, jedinim gospodarem. Oni koji odlučuju o nama odgovorni su zbog nepravde prema nama”, rekao je Komarica i ocijenio da će doći do promjene kada i domaći predstavnici vlasti stanu u odbranu svojih građana.

Izvor: Agencije