Crna Gora formalno pozvana u NATO

Ministri vanjskih poslova NATO-a su početkom mjeseca donijeli odluku da Crnoj Gori upute poziv za članstvo u Alijansi (EPA)
Ministri vanjskih poslova NATO-a su početkom mjeseca donijeli odluku da Crnoj Gori upute poziv za članstvo u Alijansi (EPA)

Potpredsjednik crnogorske Vlade i ministar inostranih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, primio je u utorak  pismo generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u kojem se Crna Gora formalno poziva da počne proces pristupanja NATO-u.

U saopćenju Ministarstva inostranih poslova Crne Gore piše kako se, nakon upućenog pozivnog pisma, očekuje otvaranje pristupnih pregovora.

Pregovori će trajati nekoliko mjeseci, a po čijem će završetku zemlje članice potpisati protokol o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu i početi proces ratifikacije, prenosi Tanjug.

Protokol će omogućiti Crnoj Gori da sudjeluje  na većini sastanaka NATO-a, saopćilo je Ministarstvo.

Ispunjavanje obaveza

Kako je istaknuto u saopćenju, Crna Gora će s punom posvećenošću nastaviti s ispunjavanjem svih obaveza iz euroatlantske integracione agende, kako tokom pregovora o pristupanju, tako i tokom procesa ratifikacije.

“Odluka o upućivanju poziva još je jednom potvrdila uspjeh u sprovođenju reformi i odlučnost Vlade da istim intenzitetom nastavi sa aktivnostima u ključnim oblastima u cilju pripreme za članstvo u NATO-u”, ističe se u saopćenju.

Ministri vanjskih poslova NATO-a su početkom mjeseca donijeli odluku da Crnoj Gori upute poziv za članstvo u Alijansi.

Izvor: Agencije


Povezane

Gost večerašnjeg izdanja Recite Al Jazeeri je potpredsjednik vlade Crne Gore te ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.   Hoće li pozivnica NATO-a Podgorici pokvariti odnose u regiji ili će stanje biti samo bolje?Raste li u crnogorskom društvu podrška Alijansi i treba li da brine jasan stav Moskve, koja ne želi Crnu Goru u […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO