Srbija: Povećan broj napada na novinare

Broj napada na novinare u Srbiji gotovo je dvostruko veći u odnosu na prošlu godinu.

Sa 23 u 2014, broj prijavljenih fizičkih napada na novinare ove godine porastao je na 34.

Prijavljeno je i gotovo dvostruko više verbalnih prijetnji nego godinu ranije, njih 20.

Ove brojke predstavilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, u okviru godišnjeg izvještaja o stanju novinarske profesije u toj zemlji.

Zahtjev za smjenu ministra

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković kazao je da cifra nije konačna jer je i 15. decembra napadnut novinar Stefan Cvetković u Beloj Crkvi.

“U odnosu na prethodnu godinu situacija je gora, jer je zabeležen veći broj napada na novinare. Nedostaju izveštaji kritičkog sadržaja i zato se nameće zaključak da su medijske slobode veoma ugrožene”, rekao je Raković, prenosi agencija Beta.

On je dodao i da je “ponižavanje novinara od strane zvaničnika ove godine dostiglo svoj vrhunac”, ali i da novinari svakodnevno krše Etički kodeks.

Sinoć su održani protesti upozorenja u devet gradova Srbije. Novinari traže smjenu ministra odbrane Bratislava Gašića, koju je prije dvije sedmice najavio premijer.

Gašićeva smjena najavljena je nakon neprimjerenog obraćanja novinarki B92.

NUNS je njegovu smjenu tražio i zbog slučaja pada vojnog helikoptera kada je poginulo sedam osoba među kojima je bila i jedna beba.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Bratislav Gašić nije smijenjen sa funkcije ministra odbrane Srbije dvije sedmice nakon uvredljive opaske novinarki, iako je premijer Aleksandar Vučić to obećao.

21 Dec 2015

U devet gradova Srbije večeras su održani protestni skupovi pod nazivom “Novinari ne kleče – predsjedniče Vlade održite obećanje”.Novinarska udruženja proteste organiziraju zbog toga što, iako je to najavio, premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić do danas nije smijenio Bratislava Gašića sa mjesta ministra odbrane. Podsjećamo, njegova smjena najavljena je nakon vulgarne i seksističke opaske upućene […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO