Hrvatska: Tihomir Orešković postao mandatar

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je Tihomira Oreškovića mandatarom za sastav nove hrvatske vlade.

Potvrdila je da on ima podršku 78 saborskih zastupnika, što je i dokazao predavši joj potpise.

Hrvatska predsjednica odmah je objavila i da je sazvala konstituirajuću sjednicu Sabora za ponedjeljak 28. prosinca.

Orešković je zahvalio Domoljubnoj koaliciji i Mostu na povjerenju, a predsjednici na dodijeljenom mandatu.

“Uložit ću sve svoje znanje i trud da formiramo kvalitetnu vladu i počnemo rješavati nagomilane probleme”, naglasio je.

Pozvao je parlamentarnu većinu, ali i oporbu, da ga u tome podrže.

“Znam da danas hrvatski mandatar nema sto dana, ali to ni ne tražim. Svi smo mi ovdje da služimo hrvatskim građanima i jedini nam je cilj da zajedno radimo tako da je sutra bolje nego danas”, poručio je Orešković.

Prijedlog HDZ-a

Ranije su se Domoljubna koalicija i Most nezavisnih lista usuglasili da će predložiti  poslovnog čovjeka Tihomira Oreškovića za mandatara.

Na konferenciji za novinare odluku su predstavili čelnici dviju političkih opcija Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

Oreškovića je predložila Hrvatska demokratska zajednica.

Božo Petrov je rekao da je u ovom trenutku prioritet bio usuglasiti se o imenu mandatara, a na HDZ-ov prijedlog pristali su jer smatraju da je to najbolji izbor.

Dodao je kako će Most i Domoljubna koalicija u idućih mjesec dana predlagati osobe koje bi trebale preuzeti ministarstva, a za njihovo imenovanje će biti potrebno usuglašavanje.

U tome procesu, rekao je Petrov, sudjelovat će i mandatar.

O ministarstvima se na sastanku nisu detaljno dogovarali, ali obojica čelnika očekuju kako će novu vladu Hrvatska dobiti u idućih mjesec dana, a uskoro će se, kažu, dogovoriti i o datumu konstituiranja Sabora.

Nestranačka ličnost

Petrov je zadovoljan što je za mandatara prihvaćena nestranačka, stručna osoba, a na pitanje koliko je vremena Orešković imao za donošenje odluke o tome hoće li prihvatiti funkciju premijera, odgovorio je kako je HDZ već prije nekoliko mjeseci kontaktirao Oreškovića nudeći mu sudjelovanje u budućoj vladi.

Na novinarsko pitanje što je mislio kada je u jednom trenutku rekao da još nije sve gotovo i znači li to da se mogu očekivati novi obrati, Petrov je rekao kako ne vjeruje da će se to desiti – pokazana je dobra volja i za obrate nema potrebe ukoliko stvari budu išle kao u posljednja 24 sata.

Dodao je kako vjeruje da će koalicija biti uspješna.

Tomislav Karamarko je na upit o svojoj funkciji u budućoj vlasti rekao da u ovom trenutku nije to bitno već da je usuglašen mandatar i da prvi put čelni ljudi dviju stranaka koje će formirati parlamentarnu većinu nisu inzistirali da mandatar bude jedan od njih.

Tihomir Orešković radi na visokoj menadžerskoj funkciji u kompaniji Teva, u čijem je vlasništvu i Pliva. Bio je i predsjednik Uprave Plive.

Rođen je 1966. godine u Zagrebu, a 1989. diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i master studije iz oblasti poslovne administracije.

Dugo je radio u Kanadi, gdje je iz tvrtke Eli Lilly otišao s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove.

Radio je i kao potpredsjednik tvrtke Novopharm u Kanadi, danas članici Teva Grupe.

Plivi se pridružio 2009. godine, a ta tvrtka ga je 2010. imenovala glavnim financijskim direktorom za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).

Pupovac: Kontaminirana atmosfera

Dok su Most i Domoljubna koalicija još razgovarali o novom mandataru, šest od osam zastupnika nacionalnih manjina, koji su dosad podupirali SDP i Zorana Milanovića za mandatara, izjavili su u posljednjem krugu konzultacija s hrvatskom predsjednicom kako nemaju stav o novom mandataru.

Rekli su kako ne žele poduprijeti mandatara čije ime ne znaju u trenutku kad dolaze na konzultacije, a neki smatraju da je cjelokupan politički proces kontaminiran.

“Ovo nije pregovaranje, ovo je jedinstveno u povijesti usuglašavanja ne samo Hrvatske. Ova vrsta nedosljednosti koju smo mogli vidjeti je jedinstvena u povijesti procesa konstituiranja većine i to je stvorilo vrlo kontaminiranu atmosferu”, rekao je Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Radimir Čačić iz Narodne stranke – Reformisti spreman je poduprijeti Tihomira Oreškovića. Novinarima je potvrdio da je s predsjednicom razgovarao upravo o njemu.

“Timski igrač, ima utakmica u nogama, nema političku legitimaciju. U ovom segmentu gospodarstva sasvim sigurno ima znanja, iskustva, u političkom aspektu nema. Ne može ni imati. Premijer je puno šire od onoga o čemu ja uvijek govorim, to je gospodarstvo, ali nikad ne govorim da je to sve”, rekao je.

Na Pantovčaku je u srijedu održan posljednji, peti krug konzultacija predsjednice s izabranim zastupnicima i čelnicima parlamentarnih stranaka.

Da imaju potporu saborske većine, hrvatskoj predsjednici su prethodno dokazali Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

Politički preokret

Most je prije toga odustao od pregovora s koalicijom Hrvatska raste zbog, kako su izvijestili, vrbovanja koja su iz te koalicije vršena na pojedine zastupnike Mosta u trenucima kada su te dvije strane već pregovarale o sastavljanju saborske većine i vlade.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da bi javnost morala dobiti jasan odgovor na pitanje na temelju čega je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dan ranije produljila konzultacije, odnosno koga su kao mandatara svojim potpisima podržali zastupnici Mosta i Domoljubne koalicije te je još jednom od Mosta zatražio da jasno odgovori tko je pritiskao njihove zastupnike i koje.

Dodao je kako to pitanje treba neprestano ponavljati akterima jer, “u protivnom, državu ne vode institucije”.

Izvor: Al Jazeera i agencije