Upitni kriteriji za izbor tužilaca u Srbiji

Skupština Srbije izabrala je danas advokata iz Čačka Mladena Nenadića za tužioca za organizovani kriminal, no nije izabran tužioc za ratne zločine jer niti jedan od pet kandidata nije dobio potreban broj glasova.

Novi tužilac za organizovani kriminal, Mladen Nenadić dobio je podršku 139 poslanika.

Za tu poziciju kandidati su bili i aktuelni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, javni tužilac u Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu Tomislav Kilibarda i zamjenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru Sonja Milićević.

Kad je izbor tužioca za ratne zločine u pitanju, kandidati su bili zamjenica tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu Snežana Stanojković, sudija u Apelacionom sudu u Novom Sadu Dejan Terzić, zamjenik republičkog javnog tužioca Ðorđe Ostojić, kao i zamjenici tužioca za ratne zločine Milan Petrović i Miroljub Vitorović.

Za Terzića je glasalo 109 poslanika, za Snežanu Stojković 75, za Ostojića šest, za Petrovića pet i za Vitorovića sedam poslanika.

Da bi novi tužilac za ratne zločine bio izabran neophodno je da dobije 126 poslaničkih glasova.

Izbor 55 novih tužilaca

Izbor novih tužilaca bio je na dnevnom redu sjednice Skupštine Srbije u kojoj se raspravlja o 73 zakona koji trebaju biti usvojeni do kraja godine.

Među njima je bio i izbor 55 novih tužilaca, među njima i onih za ratne zločine i organizovani kriminal, jer dosadašnjima mandat ističe 31. decembra.

Udruženje tužilaca u toj zemlji smatra kako nisu jasni kriterijumi kojima se Vlada rukovodila prilikom predlaganja novih tužilaca.

Tvrde kako u pojedinim gradovima nisu izabrani najbolji kandidati na osnovu rang-liste, što zakon nalaže. Isto tvrdi i opozicija u parlamentu.

“Neki su bili sedmi na rang-listi, neki su bili poslednji, neki su bili drugi. U nekim situacijama je bilo više kandidata koji imaju maksimalan broj bodova, kao u Valjevu, ali je biran sedmoplasirani tužilac. Veoma je vidljiva situacija da nije postojao jasni kriterijum za izbor tužilaca”, upozorio je Borislav Stefanović iz pokreta Levica Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije