Karadžić-Jovičević potpredsjednica Skupštine RS

Sonju Karadžić-Jovičević predložila je Srpska demokratska stranka (Anadolija)

Potpredsjednik Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska Nenad Stevandić ponovno je izabran na tu dužnost, nakon što je podnio ostavku neposredno pred početak sjednice Skupštine na kojoj je trebao biti smijenjen.

Za potpredsjednice Skupštine izabrane su i Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka Radovana Karadžića, koju je predložila Srpska demokratska stranka (SDS), te kandidatkinja vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željka Stojičić kao predstavnica hrvatskog naroda.

Stevandića su za potpredsjednika entitetskog parlamenta ponovo kandidirali zastupnici drugog kluba – Slobodnog demokratskog srpskog kluba koji je formirao nakon što je napustio SDS

Bojkot sjednica zbog Stevandića

Njegovu smjenu tražili su zastupnici opozicijskog Saveza za promjene, zbog toga što je napustio SDS, najveću opozicijsku stranku sa čije je liste bio izabran za potpredsjednika entitetskog parlamenta. Bojkotirali su sjednice kojima je Stevandić predsjedavao.

Time je nakon više od godinu dana entitetski parlament u RS-u dobio cjelokupno rukovodstvo.

Nakon glasanja, predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović okončao je posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske te najavio posebno zasjedanje za popodnevne sate.

Na toj sjednici trebaju biti razmatrani prijedlozi ekonomske politike i budžeta Republike Srpske za narednu godinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije