Crna Gora otvorila dva pregovaračka poglavlja s EU-om

Nova poglavlja u pregovorima za ulazak Crne Gore u EU bit će otvorena na Međuvladinoj konferenciji u Briselu (Getty Images)
Nova poglavlja u pregovorima za ulazak Crne Gore u EU bit će otvorena na Međuvladinoj konferenciji u Briselu (Getty Images)

Crna Gora je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva nova poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom – jedno posvećeno saobraćajnoj politici a drugo energetici.

“Otvaranje pregovora u ova dva poglavlja predstavlja rezultat odlučnih reformi i aktivnosti sprovedenih tokom prethodnog perioda. Ovaj uspjeh čini da kraj godine završavamo kvalitetnim rezultatima na polju evropske integracije, gdje Crna Gora, nakon tri i po godine pregovora, ima 22 otvorena pregovaračka poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena”, rekao je Igor Lukšić, potpredsjednik crnogorske vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija.

Prema njemu, riječ je o poglavljima koja su izuzetno značajna za cjelokupno crnogorsko društvo, odnosno za sve građane, jer se direktno dotiču njihovih potreba kad je riječ o mobilnosti, boljoj povezanosti, pristupu energiji, energetskoj efikasnosti i očuvanju okoline.

Tri godine pregovora

Poglavlje 14 obuhvata propise i standarde za sigurniji, konkurentniji i ekonomičniji saobraćaj, reguliran kroz oblasti drumskog saobraćaja i putne infrastrukture, željezničkog saobraćaja, zračnog saobraćaja, pomorstva, saobraćaja unutrašnjim plovnim putevima, kombiniranog saobraćaja i satelitske navigacije.

Poglavlje 15 sastoji se od pravila i politika koje pokrivaju konkurenciju i državnu pomoć, unutrašnje energetsko tržište, unapređenje izvora obnovljive energije, energetsku efikasnost, upravljanje krizama i obaveze u odnosu na sigurnost naftnih zaliha, nuklearnu energiju i nuklearnu sigurnost te zaštitu od radijacije.

Pregovori o pridruživanju Crne Gore otvoreni su u junu 2012. godine. Buduće konferencije o tome bit će planirane odgovarajućom dinamikom, s ciljem daljeg napretka procesa u prvoj polovini 2016. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO