Privredna komora Hrvatske: Kupujte domaće

Rast BDP-a četvrti kvartal zaredom i rast potrošnje u maloprodaji, znaci su blagog oporavka standarda u Hrvatskoj. Za detaljnije analize, da li se zaista živi bolje, treba proći još neko vrijeme, složni su stručnjaci u ocjeni. Međutim, optimizam građana vidljiv je i ovih praznika, procjene su da će potrošiti blizu milijardu i po eura.

Drvene igrače hrvatskog zagorja, ručno izrađene i obojene. Bar na štandu zanimljivije su bile bakama i djedovima nego djeci. Nekada unosan biznis danas njeguje još samo nekoliko porodica.

„Mlađe generacije danas su na internetu. Događa se da se ljudi pitaju, šta se to još uvijek radi, pa kad im objasnimo začude se. Šesta generacija nikom nije jasno, ali recimo više smo vani poznati nego u Hrvatskoj“, rekao je Mladen Mikuš, proizvođač drvenih igračaka.

Taj autohtoni hrvatski proizvod zaštitio je i UNESCO. Hrvatska privredna komora preporučuje poklanjanje hrvatskih proizvoda. Kažu da bi samo pet posto kupovine domaćih proizvoda za praznik imalo blagotvoran učinak na privredu.

„To znači da kupujemo proizvode koji su izrađeni u našim hrvatskim tvornicama što je jako jako značajno. Da svi imamo svijest o tome znači i razvoj našeg hrvatskog gospodarstva. kao što to rade i ostale države članice unije, posebno nakon recesijske 2008“, kazala je Eva Culi, Hrvatska gospodarska komora

Ekonomija se strmoglavila, a oporavak stigao tek krajem prošle godine. Izmjenama poreza na dohodak došlo je do neznatnog rasta plaća, dovoljno da se trendovi preokrenu, kažu analize.

Već 16 mjeseci raste potrošnja u maloprodaji,a isto se predviđa i za mjesec u toku. Procjenjuje se da će se potrošiti milijarda i pol eura, što je za 40 miliona više nego prošle godine.

„Od ovoga vikenda pa sve do badnjaka potrajat će udarni tjedan za božićnu kupnju. Građani u prosincu potroše u prosjeku 30 posto više nego u mjesecima kroz godinu”, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Praznični popusti i pokloni

Jedna od stavki specifična za ovaj mjesec su pokloni. Izbora je mnogo, a trgovci u trgovačkom centru žele privući i sa prazničnim popustima.

„Najveći je broj modnih brendova pa je i prodaja u tom segmentu najveća u poeriodu kad se kupuju pokloni, moda je tu važan segment, a naravno da rastu i igračke za djecu. Tako da očekujemo i u ovom  mjesecu da će se pokazati stvarno stanje” kazala je Sanja Vladović, direktorica marketinga Arena Centra.

Decembar nerijetko finansijski zaokruži godinu, kažu u centru. Baš kao što u većini domova hrana zaokruži praznički ugođaj.

„Kao dobra domaćica sve sam kupila da ne moram peći, kolače, slatkiše, i ostalo“, navodi Dubravka iz Zagreba.

„Hranu jos nizam ni dotakla, i to će se sigurno potrošiti više nego u standardnom mjesecu“, rekla je Milica, stanovnica Zagreba.

Za dobru atmosferu, novac i nije bitan. Dobro raspoloženje i obitelj na okupu savim je dobar recept za lijepe praznike.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO