Iznesene završne riječi na suđenju Jurišiću

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti Jurišića da je odgovoran za stradanje najmanje 50 osoba u slučaju 'Tuzlanska kolona' (Arhiva)

Pred Vijećem za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, danas je u predmetu pod nazivom “Tuzlanska kolona” nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije tereti ga da je odgovoran za stradanje najmanje 50 osoba, koje su život izgubile 15. maja 1992. godine u incidentu koji se dogodio na Brčanskoj Malti prilikom izlaska vojne kolone tadašnje JNA iz Tuzle.

Na ročištu su izneseni posljednji dokazi i završne riječi, a Jurišićeva odbrana je nakon ročišta izjavila kako očekuje oslobađajuću presudu.

“Sudski veštak ostao je kod onoga što je i do sada pričao. Veštačio je zvukove koji se čuju, što znači da ono što nije čuo i što nije zabeleženo, nije mogao da veštači. Prema tome, iluzorno je na osnovu toga zaključivati sa apsolutnom dozom verovatnoće da je ono što se čuje na snimku zaista prvi pucanj. U krajnjoj liniji, tužilac u završnoj reči tvrdi da to nisu prvi pucnji, da su prvi pucnji navodno neki snajperski, odakle njemu taj podatak, pretpostavljam da će on jednog dana to objasniti”, rekao je Jurišićev advokat Đorđe Dozet po izlasku iz sudnice.
Očekuje oslobađajuću presudu jer, kako je naveo, “ne vidi načina da Veće ovog kredibiliteta odluči drugačije”.

“Ovo Veće je konačno postavljalo prava pitanja i raspravljalo prave stvari, a dobilo je odgovore koji apsolutno potvrđuju našu tezu od početka, odnosno da Ilija Jurišić sa događajem nema apsolutno nikakve veze”, naveo je Dozet.

‘U pravu bijelo nije bijelo’

Predsjednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” iz Tuzle, Sinan Alić, smatra da “normalan čovjek, kada sve sluša i prati 8,5 godina, jedino što racionalno može reći jeste da sudsko Vijeće mora pustiti Jurišića na slobodu”.

“Pošto u pravu bijelo nije bijelo – sve je moguće. Ono što je suština, nema nijedne činjenice, nijednog svjedoka koji Iliju dovode u vezu sa onim što se dogodilo 15. maja u Brčanskoj Malti”, ukazuje Alić.

Odjeljenje za ratne zločine prethodno je osudilo Iliju Jurišića na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog upotrebom nedozvoljenog sredstva borbe.

Jurišić je negirao krivicu, ističući da mu je “savjest mirna i obraz čist”. Naveo je i kako nije bio starješina i da ni o čemu nije mogao samostalno donositi odluke.

Nije objavljeno kad će biti iznesena presuda.

Izvor: Agencije


Povezane

Vojnici bivše JNA nisu imali pravo sa sobom ponijeti narodno naoružanje iz Tuzle, što znači da je Jurišić, po službenoj dužnosti, morao spriječiti krađu narodne imovine.

Mišljenje autora
Published On 02 Dec 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO