Milanović: Neću biti premijer, to je gotovo

Most će nastaviti razgovore sa  SDP-ovom koalicijom Hrvatska raste, a Zoran Milanović rekao je kako više neće biti premijer. Sastanak u sjedištu Mosta je završen.

Čelnik Mosta Božo Petrov, koji očekuje da će Hrvatska u utorak imati mandatara, rekao je da je na uvjete Mosta pristala koalicija Hrvatska raste, a HDZ-ova Domoljubna koalicija na njih nije pristala.

“Očekuje nas još tri dana razgovora, nadamo se da će oni do utorka završiti i da ćemo imati mandatara i ostale stvari završene”, rekao je Petrov novinarima.

Zoran Milanović rekao je kako više neće biti premijer. “Više neću biti premijer, to je gotovo”,  kazao je i dodao kako će to biti nestranački mandatar ili netko iz Mosta. “Mi ćemo uvjeriti kolege da to bude netko iz Mosta”, najavio je Milanović.

 Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je sastanak u Mostu, na kojem se trebalo raspravljati o prijedlogu Mosta da čelnici koalicija Hrvatska raste i Domoljubna koalicija potpišu s Mostom sporazum o tripartitnoj vladi, napustio vrlo brzo objavio je kako sukladno odlukama Predsjedništva HDZ-a i svojoj savjesti ne može bianco potpisati dokument Mosta, ocijenivši ga neuređenim ugovorom o raspodjeli plijena i fotelja.

“Smatramo da je to jedan neuređeni i razbarušeni ugovor o koaliciji u kojem ne postoje nikakvi mehanizmi i ništa se ne zna. Sve se svodi na raspodjelu plijena, podjelu fotelja čak i u javnim poduzećima”, rekaoo je, uz ostalo, Karamarko.

Karamarko je naveo je kako nije mogao potpisati bianco prijedloge Mosta te dodao kako je u HDZ-u mnogo veterana i siromašnih ljudi.

Nacrt sporazuma

Ranije su u prostorijama Mosta, u 14:30 sati, obavljeni razgovori stručnih timova o reformama koje treba provesti u područjima  poduzetništva, energetike, izbornog zakonodavstva, pravosuđa te nauke i obrazovanja.

Više informacija o pregovorima donosi Ivan Čorkalo, reporter Al Jazeere.

“U međuvremenu, Most je na svom Facebook profilu objavio nacrt sporazuma koji su jučer ponudili objema stranama uključenim u pregovore – HDZ-u i SDP-u, oko čega su zatražili izjašnjavanje. Zbog nekih interpretacija koje su se pojavile u medijima odlučili su se na objavljivanje tog dokumenta”, izvještava Čorkalo.

Taj dokument sadrži sedam tačaka, a najbitnije su te da HDZ i SDP bez pogovora prihvate tripartitnu vladu, te da isto tako prihvate konstituiranje Sabora

“S druge strane, u jednoj od točaka stoji da u slučaju da jedna od strane odustane od formiranja zajedničke vlade, da u zajedničku suradnju ulaze dvije strane koje su preostale”, javlja Al Jazeerin reporter.

Izvor: Al Jazeera i agencije