Banka Srpske: Blokirano 75 miliona eura

Sedamdesetpet miliona eura ostalo je blokirano na računima Banke Srpske, kojoj je sjedište u Banjaluci. Od toga, 29 miliona eura su javna sredstva. Klijenti se snalaze otvarajući račune u drugim bankama i čekajući izvještaj privremenog upravnika, koji je najavljen za sredinu januara naredne godine.

Sudovima u Republici Srpskoj blokirano je više od sedam miliona eura. Otvorili su račune u drugim bankama kako bi mogli raditi.

Radi i „Elektroprenos BiH” iako im je u Banci Srpske blokirano pet miliona eura. Biće problema, kažu, ako blokada potraje. Slali su dopise i tražili novac dva mjeseca prije zatvaranja banke, ali bez uspjeha.

„Ostvarili smo i mnogobrojne usmene kontakte sa tadašnjim članovima uprave banke, što takođe nije dovelo do uspjeha. Nakon toga smo obavijestili i Agenciju za bankarstvo RS-a, te je Agencija u skladu sa zakonom o bankama RS-a izvršila nadzor u poslovanju banke, te izrekla i odgovarajuće mjere. Međutim, sve u svemu, nismo uspjeli da ta sredstva razročimo i povučemo“, navodi Nedžad Numić, Elektroprenos BiH.

Blokiran je i novac entitetskog Ministarstva finansija, a 2,6 miliona eura ostalo je Hidroelektranama na Drini. Autoputevima Republike Srpske je ostalo dvostruko više novca i to u jeku izgradnje autoputa Banja Luka – Doboj.

„Kada je riječ o budžetskim sredstvima deponovanim u Banci Srpske, ona nisu nepovratno izgubljena, niti je, time što ne mogu da se koriste, ugrožena stabilnost korisnika budžeta“, navodi se iz Ministarstva Finansija RS-a.

Potraga za rješenjem

Iz Ministarstva poručuju da je entitetska Vlada, kao većinski vlasnik banke, osnovala Radnu grupu.Traže rješenje za banku. Ali, još ne otkrivaju detalje.

„To je rješenje definisano prije nekoliko mjeseci i sada treba da se provjeri da li je ona transformacija, koju smo mi naumili da provedemo tamo, zapravo najbolje rješenje ili ima neko drugo rješenje. Biće sve definisano u roku”, kazala je Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske.

„Iz Ministarstva finansija RS-a poručuju da su u stalnom kontaktu sa privremenim upravnikom. Napominju da 16. januara ističe rok kada bi privremeni upravnik trebalo da podnese izvještaj o stanju u banci i predloži rješenje“, javlja reporterka Al Jazeere, Ljiljana Smiljanić.

Do informacija o Banci Srpske teško dolazi i Transparency International BiH. To ih, kažu, brine, jer je ta banka druga u entitetu u kojoj je uvedena privremena uprava. Prije godinu dana isto se desilo u bijeljinskoj Bobar banci, koja je sada u likvidaciji.

„Očigledno je da domaće banke slijede jedan isti obrazac ponašanja, a to je da se zapravo stavljaju u službu pojedinaca na vlasti koji koriste te banke zapravo za, pa može se reći i pranje novca i, s druge strane, izvlačenje sredstava iz države“, rekla je Ivana Korajlić, TIBiH.

Zato su pravovremene informacije bitne, smatraju u Transparency-ju, naročito kada je riječ o velikim iznosima. Ipak, klijente najviše zanima konačno rješenje. Prema zakonu o bankama, to može biti likvidacija, pripajanje drugoj banci, prodaja, sanacija banke ili pokretanje stečaja.

Izvor: Al Jazeera