Zdravko Mamić izašao iz Remetinca

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić izašao je iz istražnog zatvora u Remetincu nakon što je ranije tijekom dana njegova obrana dokazala da je položio jamčevinu ukupne vrijednosti 14 milijuna kuna.

Mamića, osumnjičenog za izvlačenje milijuna iz kluba kojemu je na čelu, ispred zatvora gdje je u ovom navratu proveo mjesec dana dočekao je Dinamov autobus te tridesetak poklonika. 

Za obranu sa slobode Mamić je na sudski račun položio nešto više od 6,3 milijuna kuna u gotovini, dok je u zemljišnim knjigama upisano založno pravo na kuću u Samoboru koja je procijenjena na 7,63 milijuna kuna.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u petak je odbilo žalbu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) zbog izmijenjenog prijedloga jamčevine za izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića.

Prije puštanja iz zatvora Mamić je u 14 sati doveden na zagrebački Županijski sud gdje je sutkinji istrage obećao da će se na slobodi pridržavati mjera opreza. Među mjerama je i zabrana kontaktiranja sa svjedocima uključujući i njegova brata, Dinamovog trenera, Zorana Mamića.

Na sudu je poslijepodne održano i ročište na kojem je za dva mjeseca produljenj istražni zatvor osumnjičenom poduzetniku Igoru Kroti koji jedini nije ponudio jamstvo za obranu sa slobode. 

I Mario Mamić na slobodi

U četvrtak je iz Remetinca izašao i Mamićev sin Mario, nakon što je uplatio pet milijuna kuna (655.000 eura) jamstva.

Preostalom pritvoreniku, poduzetniku Sandru Stipančiću također je omogućena obrana sa slobode uz jamčevinu od četiri milijuna kuna (525.000 eura) u nekretnini.

Peti osumnjičenik za izvlačenje novca iz Dinama, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović, od početka istrage se brani sa slobode.

USKOK: Iz Dinama izvučeni milioni

Nova USKOK-ova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa, kojega se već ranije teretilo za više od 100 milijuna kuna (13,1 milijun eura) izvučenih iz Dinama, rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Tzv. porezni USKOK navodno je utvrdio da je iz Dinama posredstvom offshore tvrtki od 2004. izvučeno više od 10 milijuna eura i pola milijuna funti. Za to su, prema sumnjama Tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario, Krota i Stipančić.

Tužiteljstvo je u nastavku istrage posumnjalo da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje aktualnog čelnika HNS-a Damira Vrbanovića, tada glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Mamić je, kako se sumnja, sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

U prvom dijelu USKOK-ove istrage, pokrenute početkom srpnja, Mamića se tereti da je nizom nedjela, zajedno s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom, Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna (15,4 milijuna eura), a proračun za najmanje 12,2 milijuna kuna (1,6 milijuna eura) neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO