Snimak brutalnog privođenja žene šokirao Hrvatsku i regiju

Snimak nasilnog privođenja 66-godišnje žene u centru Osijeka, zbog toga što je prešla cestu dok je na semaforu bilo crveno svjetlo, šokirao je javnost u regiji, a postupak policije osudio je i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić.

Policajac krupnije građe srušio je stariju ženu na beton i vezao lisicama nakon što je odbila stati, a policija je saopćila da je upotreba sile u tom slučaju bila opravdana. 

Na snimku se na početku vidi kako policajac pokušava zaustaviti i legitimirati tu ženu, ali mu se ona opire i ponavlja: “kako vas nije sramota” i “imam svojih privatnih problema”.

Nakon toga policajac počinje koristiti silu kako bi je spriječio da pobjegne te čak poziva pojačanje: „Jedna žena bježi i pruža otpor, hitno pošalji pomoć.“

Glas Slavonije

„Na mjesto događaja je pristigao i drugi policijski službenik PPRP Osijek te su nad ženskom osobom uporabili sredstva prisile tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje. Policijski službenici su potom priveli osobu poradi utvrđivanja identiteta, gdje je utvrđeno da se radi o 66-godišnjoj hrvatskoj državljanki“, navodi se.

Dodaje se da je u prostorijama policije utvrđeno „da ženska osoba nije zadobila ozlijede“ zbog policijske sile.

Stanovnici Osijeka bit će uručen prekršajni nalog „zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o osobnoj iskaznici“.

Ostojić: Nepotrebno i loše

Snimak tog incidenta zatražilo je na pregled Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku.

„Nakon pregleda, konstatiralo je da policijski službenici nisu protupravno postupali. Nakon analize opisanog događaja načelnik policijske uprave uporabu sredstava prisile ocijenio je opravdanom i zakonitom“, saopćili su iz policije.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić, premda ne poriče da je riječ o zakonitoj akciji, na Facebooku je scene iz Osijeka ocijenio ‘nepotrebnima i lošima’.

“Nepotrebno, loše, i ruši ugled… Policajke i policajci …ovo nam ne treba… Lošim potezom sruši se puno dobro napravljenog… I nije da tražim od vas da se “ne držite zakona kao pijani plota”, ali koliko je zakonito, i može bit pravdano… Loša je policijska taktika … Ne radite to… ne možeš staricu rješavati kao da je opasan nasilnik…”, napisao je u statusu na Facebooku Ostojić.

U jednom danu kazna za 50 pješaka

Kažnjavanje pješaka ovih dana bilo je pojačano i u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Pripadnici Policijske stanice za sigurnost saobraćaja u Banjoj Luci su prije dva dana tokom akcije pod nazivom “Odnos vozač – pješak” za jedan dan kaznili 50 pješaka.

Kako je navedeno, kažnjeni su zbog kretanja po cesti na mjestima gdje postoji trotoar, prelaska ceste tokom crvenog svjetla i prelaska ceste izvan za to obilježenih mjesta.

„Policijski službenici će i u narednom periodu nastaviti sa pojačanim kontrolama učesnika u saobraćaju“, navodi se u saopćenju.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ove sedmice utvrdilo je dugoočekivani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja, koji će uputiti u parlamentarnu proceduru.

Predloženim zakonom, između ostalog, zabranjuje se pješacima da za vrijeme kretanja cestom koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO