Hrvatska prva ukinula tvar štetnu po ozon

Zamijenjeno je 13 rashladnih uređaja u bolnicama i javnim institucijama koji su koristili štetnu tvar (Getty Images)

Hrvatska je prva država na svijetu koja je ukinula potrošnju halogeniranih klorofluorougljikovodika (HCFC), jedne od najštetnijih tvari koje oštećuju ozonski sloj, kazala je u četvrtak pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Marija Šćulac Domac.

“Ponosni smo što je Hrvatska prva na svijetu, između 149 drugih zemalja, ukinula potrošnju HCFC-a, i to 26 godina prije roka određenog Montrealskim protokolom”, izjavila jeŠćulac Domac.

Projekt “Ukidanje potrošnje HCFC-a u Hrvatskoj” započeo je 2010. godine, a financirali su ga Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zamjena klima-uređaja

Zamijenjeno je 13 rashladnih uređaja u bolnicama i javnim institucijama koji su koristili štetnu tvar.

Tako su nove uređaje dobili Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Splitu i Klinički bolnički centar (KBC) Sestre Milosrdnice u Zagrebu.

Zamjena štetne tvari prirodnom obavljena je u rashladnim uređajima Galerije Klovićevi dvori, upravne zgrade Nacionalnog parka Brijuni i Općoj bolnici dr. Josip Benčević iz Slavonskog Broda.

Do kraja 2015. planirana je i zamjena tvari koja oštećuje ozon u još 19 uređaja u javnim ustanovama, prenosi Hina. 

U sklopu projekta Ministarstvo zaštite okoliša i prirode doniralo je osam demonstracijskih klimatizacijskih uređaja s prirodnom tvari srednjim strukovnim školama u više gradova.

Obuka učenika u srednjim školama

To će omogućiti učenicima da se obuče kako bi mogli instalirati i servisirati uređaje novih tehnologija koji će u dogledno vrijeme u potpunosti zamijeniti postojeće klimatizacijske uređaje.

U zadnjih 15 godina u Hrvatskoj je provedeno više od 25 projekata za ukidanje potrošnje tih tvari, ukupne vrijednosti 30 milijuna kuna (3,9 milijuna eura).

Šćulac Domac istaknula je da je Montrealski protokol najuspješniji međunarodni sporazum o smanjenju tvari koje oštećuju ozon, a potpuni oporavak ozona očekuje se sredinom stoljeća. 

Izvor: Agencije