Bugarska može imati koristi od spora Turske i Rusije

Sukob Rusije i Turske za Bugarsku bi mogao značiti ekonomsku korist, ali i konačan prestanak ovisnosti te zemlje o isporukama ruskog plina.

Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović u Sofiji je istraživao može li Bugarska osigurati plin iz drugih izvora, ali i privući ruske turiste nakon što im je preporučeno da ne putuju u Tursku.

Pored obilježja Bugarske stoje zastave Rusije, ali i majice s likom predsjednika Vladimira Putina te obilježja iz doba komunizma. Trgovci suvenirima brzo su reagovali na zaoštravanje odnosa Ankare i Moskve. Kažu da očekuju više turista iz Rusije.

“Rusi su među najpoželjnijim turistima. Dopadaju im se bugarski suveniri. Najviše kupuju proizvode na bazi ružinog ulja, ali i druge suvenire”, kaže Marija Manolova, prodavačica suvenira.

I zvanična Sofija želi intenzivirati saradnju s Rusijom u području turizma. Kažu da je za Ruse Bugarska privlačna destinacija. Međutim, stalo im je i do jačanja veza s Ankarom, naročito u energetici, gdje Bugarska ovisi o uvozu ruskog plina.

To znači intenziviranje radova na Transjadranskom plinovodu i njegovom povezivanju s Grčkom. Time bi Bugarska dobila još jedan izvor opskrbe plinom iz Azerbejdžana, posredstvom Turske i Grčke.

“Taj projekt izuzetno je važan, jer je direktno povezan s izmjenom istočnog kraka za dostavu plina, i to ne samo za Bugarsku i Grčku već za cijelu jugoistočnu Evropu”, objašnjava Temenužka Petrova, ministrica energetike Bugarske.

Ne izvlačiti korist iz susjedovih problema

Analitičari se slažu u tome da nije dobra politika kada se korist izvlači iz problema koje imaju susjedi, kao u ovom slučaju Turska i Rusija. Međutim, napominju, nema ni puno izbora.

“Uprkos tome što je riječ o lošoj politici, kad vas okolnosti na tako nešto prinude, jednostavno treba racionalno rasuđivati”, ukazuje Ilijan Vasilev, analitičar i bivši ambasador u Moskvi.

Koristi od sukoba za Bugarsku, prema njegovim riječima, mogu biti velike.

“Pošto će se povećati napetosti u ekonomskim odnosima Rusije i Turske, kako u odnosu na Rusiju tako i u odnosu na Tursku, naša zemlja može imati korist. Prvo, preusmjeravanje jednog značajnog vala turista. Najmanje 3,5 miliona ruskih turista u Turskoj je mnogo, pa je dovoljno da prihvatimo samo jedan dio”, dodaje Vasilev.

Bolje je držati se po strani

Stanovnici Sofije s kojima je razgovarao Al Jazeerin reporter većinom smatraju kako je bolje da se Bugarska drži po strani u sporu dvije zemlje.

“Ne treba to koristiti, zato što će račun kad-tad doći na naplatu”, navodi stanovnica Sofije Cvetelina, dok njen sugrađanin Ivan smatra kako Bugarska “u ekonomskom smislu može dobiti, jer će doći do odliva ruskih turista iz Turske”.

“Zašto moramo to da iskoristimo? Što smo dalje od tih stvari, to bolje za nas”, odgovara Dimitar.

I opozicijska Bugarska socijalistička partija, koju tradicionalno dovode u vezu s Rusijom, tvrdi da od spora Moskve i Ankare niko ne može imati koristi.

“Suprotnosti između Rusije i Turske, te eskalacija napetosti posljednjih mjeseci, štete svim državama Balkana i svim zemljama koje se nalaze u blizini zone sukoba i konflikta”, ukazuje Valeri Žabljanov, zastupnik te stranke.

Vlada u Sofiji mogla bi uskoro povući i prvi konkretan korak ka jačanju odnosa s Rusijom.

“Bugarska bi od Nove godine mogla da pojeftini vize za ruske turiste sa sadašnjih 35 na 10 evra, dok bi deca do 16 godina bugarsku vizu dobijala besplatno. Razmatra se i mogućnost da viza bude besplatna i za studente i penzionere”, javio je Kosanović iz Sofije.

Izvor: Al Jazeera