Crna Gora Rusiji: Odluka o NATO-u je unutrašnje pitanje

I opozicija smatra da Crna Gora ne treba ući u NATO te da odluka o tome mora biti donesena na referendumu (EPA)
I opozicija smatra da Crna Gora ne treba ući u NATO te da odluka o tome mora biti donesena na referendumu (EPA)

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija saopćilo je u srijedu kako institucije ove države, prije svega Parlament, odlučuju o potvrdi punopravnog članstva u Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO) i da nije na trećim stranama iznošenje stajališta o tome.

To je odgovor iz Podgorice na saopćenje ruskog Ministarstva vanjskih poslova, koje je objavila ruska državna agencija Tass, a potom prenijeli podgorički mediji, kojim Moskva insistira na održavanju referenduma u Crnoj Gori o pridruživanju Alijansi.

Glasnogovornica ruskog ministarstva Marija Zakarova rekla je kako je situacija u Crnoj Gori teška, te da manje od polovine crnogorske populacije podržava ulazak države u NATO.

„Govorimo o unutrašnjoj političkoj krizi, praćenoj demonstracijama. Dakle, duboke podjele i dalje postoje u crnogorskom društvu, prije svega, po pitanju članstva države u NATO-u“, rekla je ona.

Moskva stoga smatra kako bi se crnogorski građani o tome trebali izjasniti na referendumu i to bi, dodala je Zaharova, bila manifestacija demokracije.

Službena Podgorica, međutim, misli drugačije.

„O načinu odlučivanja o potvrdi punopravnog članstva u NATO odlučuju institucije Crne Gore, prije svega Parlament, te u tom smislu nije na trećim stranama iznošenje stajališta o tome kako se institucije trebaju izjasniti o unutrašnjim pitanjima“, saopćeno je iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Đukanović: Nema pravne obaveze

Crnogorski premijer Milo Đukanović u ponedjeljak je rekao kako ne postoji pravna obaveza niti politička potreba za raspisivanjem referenduma o pristupanju Crne Gore NATO-u, već da je odluka o tome u nadležnosti Parlamenta.

Odgovarajući na pitanja zastupnika, rekao je da Ustav Crne Gore ne propisuje organiziranje referenduma o ulasku u NATO i da parlament “apsolutno ima mandat da donese odluku o tom pitanju”.

Prethodno je opozicijski Demokratski front, kojem se pridružio i dio nevladinog sektora, u Podgorici organizirao prosvjed protiv ulaska u NATO.

Smatraju da Crna Gora ne treba ući u taj savez te da odluka o tome mora biti donesena na referendumu.

Na skupu su okupljeni nosili zastave Srbije i Rusije te skandirali “Ne damo Kosovo” i “Putine, Putine”.

Crna Gora je početkom prosinca dobila poziv za pristupanje NATO-u.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO