BiH od Rusije traži povrat Povelje Kulina bana

Povelja Kulina bana je prvi poznati diplomatski dokument koji je izdao jedan bosanski vladar vladaru druge države (Al Jazeera)

Bosna i Hercegovina zatražila je od Rusije vraćanje Povelje Kulina bana, koja se čuva u biblioteci Ruske akademije nauka u Sankt Peterburgu.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ministar kulture Rusije Vladimir Medinski sastali su se u tom gradu, a Osmanović je ruskom kolegi predao pismo kojim su obrazloženi razlozi za vraćanje Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova te zemlje.

“Povelja Kulina bana od neprocjenjivog je značaja za historiju Bosne i Hercegovine. To je prvi poznati diplomatski dokument, izdat od strane jednog bosanskog vladara vladaru druge države te pisan na domaćem jeziku. Kao takav, ovaj dokument svjedoči o dubokim korijenima bogatog bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog i jezičkog nasljeđa koje bilježi srednjovjekovna Bosna”, rekao je Osmanović.

‘Uskraćeni za svoje blago’

Istaknuo je također da je Bosna i Hercegovina uskraćena za posjedovanje tog dokumenta u vlastitim arhivskim i kulturno-historijskim riznicama te izrazio očekivanje da će izneseni argumenti naići na razumijevanje i omogućiti povrat originalnog dokumenta Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini.

Osmanović je rekao da je Ministarstvo civilnih poslova spremno na punu saradnju kako bi se iznašlo optimalno kompromisno rješenje za to pitanje.

Dvojica ministara razgovarali su i o kulturnoj saradnji dvije zemlje i mogućnostima za unapređenje.

Osmanović je posjetio i biblioteku Ruske akademije nauka u kojoj se čuva Povelja Kulina bana, gdje je imao priliku vidjeti taj historijski dokument i razgovarati s naučnim radnicima koji brinu o njemu.

Izvor: Agencije